Sakan: Uradili smo mnoge projekte, slijede nova ulaganja

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan istakao je da su u proteklih godinu realizovali niz projekata kojima je obuhvaćen svaki dio opštine i sve kategorije stanovništva i najavio nove koji će dodatno podići kvalitet života.

On je istakao da će do kraja godine realizovati projekat sanacije i rekonstrukcije gradske vodovodne i proširenja kanalizacione mreže u vrijednosti od četiri miliona KM. Završetkom tog projekta biće zamijenjeno 20 kilometara podzemnih instalacija gradskog vodovoda u svim ulicama na području opštine.

– Ovaj projekat kreiran je za potrebe građana i cilj je da obezbijedi kvalitetno snabdijevanje vodom i da bude uređen kanalizacioni sistem – ističe Sakan.

Govoreći o naznačajnijim rezultatima povodom krsne slave opštine, Svetog Apostola i jevanđeliste Luke, Sakan podsjeća da je jedan od prioriteta završetak novog bloka Doma zdravlja, u kojem će biti smještena Hitna pomoć i dio porodične medicine za koji je novac obezbijedila azerbejdžanska fondacija “Hajdar Alijev”.

– Uporedo sa izgradnjom novog objekta za koji je rok decembar, do kraja godine ćemo asfaltirati i pristupni put i dovrište, a za tu namjenu iz budžeta opštine izdvojeno je 95.229 KM – precizirao je Sakan.

On je istakao da je pri kraju asfaltiranje Ulice patrijarha Pavla u Novom Naselju sa oko 300 domaćinstava za šta je izdvojeno 198.000 KM i u sklopu kojih će biti trajno riješen i problem odvoda oborinskih voda.

– U okviru projekta sanacije štete od poplava vrijednog 976.800 KM završena je rekonstrukcija četiri mosta prema naseljima Kotor, Kruševo Brdo, Lauši i Šibovi, a sanirano je šest klizišta i propusta na području opštine. Novac je obezbijeđen kreditnim zaduženjem opštine u iznosu od 1,14 miliona, a iz budžeta smo izdvojili 30.000 KM za rješevanje problema oborinske i fekalne kanalizacije u urbanom dijelu Kotor Varoša na desnoj obali rijeke Vrbanje – kaže Sakan.

među rezultatima rada opštinske uprave, Sakan ističe i stipendiranje 130 studenata i đaka za koje je iz budžeta opštine izdvojeno 80.000 i zapošljavanje 14 pripravnika za šta je obezbijeđeno 100.000 KM.

– Sa Omladinskom bankom je potpisan dvogodišnji ugovor o realizaciji projekata u vrijednosti od 34.000 KM, a prevashodni cilj je da bude povećano učešće mladih u razvoju lokalne zajednice. Izdvojili smo i 20.000 KM iz budžeta za sedam projektnih prijedloga organizacija civilnog društva i sportskih organizacija – dodao je Sakan i podsjetio da za sportske kolektive izdvajaju 80.000 KM  godišnje i da su im obezbijedili besplatno korištenje dvorane i kancelarija.

Sakan je istakao da je u saradnji sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite RS izgrađena zgrada sa pet stanova za porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida ukupne vrijednosti 186.000 za koju je opština snosila troškove zemljišta, infrastrukture i građevinske dozvole u iznosu od 37.000 KM. Načelnik je istakao da će podržati 43 porodice kroz projekat pomoći povratnicima i raseljenim licima.

– Zahvaljujući regionalnom programu stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica i projektu rekonstrukcije stambenog fonda u opštinu Kotor Varoš će u ovoj i 2018. godini biti uloženo 2,6 miliona KM. Obnovićemo 69 stambenih jedinica za izbjegla i raseljena lica srpske, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti – naglašava Sakan.

Podsjetio je da je u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, koji sprovodi UNDP, otvoren Društveni centar u Obodniku, rekonstruisan Dom kulture u Maslovarama, uređeno igralište u Zabrđu, opremljena prostorija za rad Mjesne zajednice Kotor Varoš, a da je u toku asfaltiranje puta u Kalamandama, te da je u pripremi realizacija projekata za unapređenje bezbjednosti djece u saobraćaju u Obodniku i odvodnje oborinskih voda u Vrbanjcima.

– Opština je u ovim projektima učestvovala sa 43.654, a u toku su aktivnosti na realizaciji šest novih projektnih prijedloga za mjesne zajednice u vrijednosti 135.020 KM. Riječ je o opremanju prostorija i sanaciji krova Doma kulture u Maslovarama, postavljanju rasvjete u Grabovici, asfaltiranju puta u Zabrđu i Savićima i izgradnja igrališta u Obodniku i na Ripištu – rekao je Sakan i dodao da će u saradnji sa UDNP-om biti sanirana postojeća oštećenja na gradskom kupalištu “Bjeline” i da će do kraja godine biti asfaltiran pristupni put prema vrtiću i kino-sali.

On je najavio da će na proljeće početi asfaltiranje i modernizacija puteva na području opštine za koje će biti izdvojeno oko 335.000 KM, te da će biti asfaltiran i put prema groblju u Raštanima i Dabovcima i dio puta u Novom Selu. U planu je da naredne godine bude postavljen novi asfalt na tri kilometra puta u Kotor Varošu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*