Sakan preporučio poslodavcima da rade sa što manje radnika

Načelnik opštine Kotor Varoš I komandant opštinskog štaba za vanredne situacije Zdenko Sakan uputio je apel poslodavcima, a posebno onim kod kojih je angažovan veći broj radnika, da razmotre mogućnost preraspodjele rada u narednih 15 dana.

– Preporučujem privrednicima da, uz minimalan angažman radnika, organizuju minimum procesa rada u narednih 15 dana kako bismo spriječili širenje virusa korona na području opštine. To znači da je potrebno smanjiti angažman radnika na najmanji broj kojim neće biti ugrožen proces proizvodnje ili pružanje usluga – naglasio je Sakan.

On očekuje od poslodavaca da mjere ne budu na štetu zaposlenih i njihovih primanja definisanih zakonom i kolektivnim ugovorom, što podrazumijeva i isplatu plata.

– Jedna od mogućnosti je organizovanje kolektivnog godišnjeg odmora u trajanju od 15 dana ili plaćenog odsustva, kako bi se poslije toga proces rada mogao nesmetano nastaviti – kaže Sakan.

On je dodao da je uz to potrebno uvesti i mjere zaštite zdravlja radnika, kao što je konstantna dezinfekcija prostorija i opreme, obezbjeđenje zaštitne opreme i povećanje rastojanja između radnika.

Sakan je podsjetio da opštinski Štab za vanredne situacije nema nadležnost za ograničenje radnog vremena ili zabranu rada privrednih društava, te da je to isključiva nadležnost republičkog Štaba za vanredne situacije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*