Sakan: Pomoći ćemo svim investitorima i smanjiti troškove administracije

Novoizabrani načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan ističe da će mu prioritet u radu biti podrška domaćim i stranim investitorima koji dolaze sa namjerom da otvaraju i proširuju proizvodne pogone, ali i ravnomjerno ulaganje u mjesne zajednice.

Opština Kotor Varoš se može pohvaliti privrednim razvojem i povoljnim poslovnim okruženjem, a namjera novog opštinskog rukovodstva je da dodatno pojednostavi procedure dobijanja dozvola.

– Kao što smo nedavno dodijelili Fabrici obuće “Sportek” 15 dunuma zemljišta po prihvatljivoj cijeni kako bi izgradili pogon za 500 radnika, tako ćemo pomoći svakom ko bude zainteresovan da investira kroz povoljnu dodjelu zamljišta, ubrzavanje procedura kod dobijanja građevinskih i urbanističkih dozvola – rekao je Sakan za Srnu i dodao će njegova vrata biti otvorena svim građanima bez obzira na njihovo političko opredijeljenje.

Prema njegovim riječima, ravnomjerno će ulagati u mjesne zajednice, a fokus će biti na asfaltiranju puteva i rješavanju komunalnih problema.

– Ako te poslove rasporedimo ravnomjerno, svaka mjesna zajednica dobiće ponešto i u četvorogodišnjem mandatu možemo mnogo toga da uradimo. U toku su radovi na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži i kad budu završeni doći ćemo u poziciju da na jednom mjestu ispuštamo otpadne vode – naglasio je Sakan i dodao da je u planu novog opštinskog rukovodstva i uređenje ulica, uklanjanje i sanacija starih objekata i veća briga o čistoći grada.

Jedan od prioriteta je i izrada projektne dokumentacije i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za novu zgradu administrativne službe opštine. Problem je, međutim, što je budžet opštine opterećen otplatom kredita i izdvajanjima za zaposlene u administrativnoj službi i preduzećima i ustanovama čiji je osnivač opština.

– Iz prošlogodišnjeg budžeta koji je iznosio sedam miliona za kapitalne investicije je izdvojeno 325.000 KM. U periodu od 2004. do 2008. godine kada je budžet iznosio nešto više od četiri miliona za kapitalne investicije je ostajalo 900.000 KM. To govori da je neophodno smanjati troškove kako bi više novca ostalo za investiranje – kaže Sakan i dodaje da osim opštinskog budžeta računa i na finansijsku podršku Vlade RS i institucija BiH.

Sakan kaže da PDP, koji ga je predložio za načelnika ispred Saveza za promjene, u koaliciji sa još nekoliko stranaka trenutno ima prostu većinu u Skupštini opštine, ali da predstoje razgovori sa određenim političkim subjektima o stvaranju komotne većine, kako bi se stvorili uslove za kvalitetno odlučivanje o svim pitanjima važnim za stanovnike.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*