Sakan: Nemamo problem sa odlaskom mladih, nego sa manjkom radnika

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan rekao je da se za našu opštinu slobodno može reći da ima najnižu stopu nezaposlenosti u RS i da za to zasluge pripadaju i opštinskoj upravi koja je privrednicima omogućila povlastice.

– Naša opština predstavlja plodno tlo za strane investitore, a opštinska uprava i njima i privrednicima koji već posluju kod nas omogućila određene povlastice. Sa 22.000 stanovnika i oko 5.200 zaposlenih, mahom fabričkih radnika, Kotor Varoš uz Derventu ima najnižu stopu nezaposlenosti u BiH. Mada se na birou vodi i 2.300 formalno nezaposlenih većina njih zapravo žive u inostranstvu gdje rade na crno i taj broj nije odraz realnog stanja. Kotor Varoš je prva opština koja je dostigla i prestigla predratni nivo zaposlenosti u privredi i nastavlja se trend zapošljavanja, tako da možemo reći da je kvalitet života izuzetno dobar. Mi realno nemamo problem sa odlaskom mladih ljudi, ali imamo sa radnom snagom, tako da je veliki broj radnika iz susjednih opština koje dolaze na posao u Kotor Varoš – kazao je Sakan u intervjuu za agenciju Onasa.

On je istakao da su domaći i strani investitori nastavili sa proširivanjem proizvodnih kapaciteta.

– S ponosom možemo reći da je Kotor Varoš centar obućarske industrije u RS i opština koja ima viziju i zapošljava u industriji uz naglasak na veliki izvoz. U obućarskoj industriji posebno prednjači fabrika obuće “Sportek”, koja zapošljava oko 2.000 radnika, a završena je izgradnja novog objekta gdje je planirano zapošljavanje još 500 radnika – istakao je Sakan i podsjetio da je fabrika obuće “Dermal” u novi proizvodni pogon uložila oko 2,5 miliona KM i samo u ovoj godini zaposlila više od 100 radnika.

On se osvrnuo i na sve razvijeniju mašinsku industriju.

– Kotor Varoš je među malim brojem opština u BiH koje zahvaljujući izvozu imaju suficit u spoljnotrogvinskoj razmjeni. Tome doprinosi i preduzeće “Sim tehnik”, koje je samo u ovoj godini uložilo oko tri miliona KM u nabavku savremene opreme za izradu mašinskih dijelova i povećalo broj zaposlenih na 235. Da bi u potpunosti zadovoljili zahtjeve kupaca, u fabrici mašinskih proizvoda “Mehaničke konstrukcije” neprestano poboljšavaju proizvodne resurse – kaže Sakan i dodaje da je Kotor Varoš uvijek imao razvijenu preradu drveta, a da je nosilac tog dijela industrije “Fagus grupa” u okviru koje posluje osam članica sa oko 350 zaposlenih.

On je istakao da pored većih preduzeća Kotor Varoš ima i veliki broj malih preduzetničkih, ugostiteljskih i trgovačkih radnji koje su značajne za razvoj opštine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*