Sakan: Kotor Varoš grad velikih investicija

Opština Kotor Varoš će do kraja godine realizovati projekat sanacije i rekonstrukcije gradske vodovodne mreže i proširenja kanalizacione mreže vrijedan četiri miliona KM.

U tom projektu biće zamijenjeno 20 kilometara podzemnih instalacija gradskog vodovoda u svim ulicama na području opštine, a rekonstrukcija i proširenje vodovodnog i kanalizacionog sistema uticaće i na efikasno i održivo korištenje vode i zaštitu rijeke Vrbanje.

– Ovaj projekat kreiran je za potrebe građana i cilj je da obezbijedi kvalitetno snabdijevanje vode i da budu uređeni kanalizacioni sistemi – rekao je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan govoreći o rezultatima rada povodom Dana opštine.

On ističe da je prioritet izgradnja novog bloka Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon”  u kojem će biti smještena Hitna pomoć i dio porodične medicine, a novac je donirala azerbejdžanska fondacija “Hajdar Alijev”.

– Novi objekat površine 850 metara kvadratnih biće opremljen savremenom opremom i namještajem, a rok za završetak radova je decembar. Izgradnjom novog bloka i rekonstrukcijom postojećeg objekta koja je pri kraju biće stvoreni uslovi za bolju medicinsku pomoć svim stanovnicima – istakao je Sakan.

Uskoro će početi i asfaltiranje Ulice patrijarha Pavla u Novom Naselju za koje je novac obezbijeđen kreditnim zaduženjem u sklopu Programa hitnog oporavka od poplava.

– Vrijednost radova je 310.000 KM, a dužina ulice koja će biti asfaltirana iznosi 370 metara. Osim postavljanja asfalta i trotoara, biće trajno riješen i problem odvoda padavina. Riječ je o ulici sa oko 300 domaćinstva u – ističe Sakan.

U sklopu istog projekta rekonstruisani su mostovi prema naselju Kotor i u Kruševu brdu, Laušima i Šibovima, a planirana je sanacija šest klizišta i propusta – kaže Sakan.

On ističe da je stipendirano 130 studenata i đaka, a za tu namjenu iz budžeta opštine izdvojeno je 80.000 KM. U Kotor Varošu je u prošloj godini izgrađeno osam stanova za povratničke porodice hrvatske nacionalnosti, a plan je da zajedno sa Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica RS budu realizovani novi projekti za povratnike i interno raseljena lica svih nacionalnosti.

U toku je i realizacija projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, koji sprovodi UNDP čiji je cilj unapređenje kvaliteta života stanovnika u područjima van grada.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*