Rusmir: Slikam ženu kao izvor svjetlosti

Izložba slika kotorvaroškog umjetnika Branka Rusmira otvorena je sinoć u Umjetničkoj galeriji Centra za kulturu i obrazovanje u Doboju.

Riječ je o slikaru čija su djela ocijenjena najboljim kritikama mnogih domaćih i stranih stručnjaka iz svijeta umjetnosti, a prepoznatljiva su na području cijele bivše Jugoslavije.

Rusmir kaže da se na njegovim slikama često mogu prepoznati zameci krila, koji simbolizuju slobodu i pokušaj da odletimo daleko od stvarnosti i banalnosti života.

– Kroz grčku i slovensku mitologiju put imaginacije je otvoren. Tražim simboliku za sve vidove savremenog bitisanja i sve vidove destrukcija koje utiču na naš život – naglašava Rusmir i dodaje da je na izložbi u fokusu žena kao izvor svjetlosti.

Otvarajući izložbu vajar i jedan od osnivača Umjetničke galerije Drago Handanović istakao je da se Rusmirovo slikarstvo može nazvati apstraktnim, ali i asocijativnim.

– Vertikalnim i horizontalnim potezima Rusmir na platnu gradi sliku. On na žutoj draperiji nanosi ljubičastu boju i tako dobija odsjaj sunca, koje donosi svjetlost na ovih 25 slika – rekao je Handanović.

Izložba Rusmirovih slika otvorena je do 25. oktobra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*