RS mora da se okrene privredi, “Dermal” primjer njene snage

?????????? ??????????, 31. ?????????????? /????????/ - ???????????????? ????????-a ?? ???????????????????????????? ???????? ?????????????????????????? ?????????????????? ?????? ???????????? ???????????? ?? ?????????????? ?????????????? ?????????? "????????????" ?? ?????????? ????????????.

Paradigma ekonomskog razvoja u RS mora se mijenjati jer okosnica razvoja ne može biti javni sektor i moramo mnogo više pažnje posvećivati realnom sektoru, a jedan od dokaza njegove snage je i fabrika obuće “Dermal” Kotor Varoš.

Ocijenio je to danas poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nikola Špirić prilikom posjete “Dermalu”. Špirić je istakao da su “Dermal” i vlasnik i direktor tog preduzeća Radenko Bubić primjer snage realnog sektora, jer u Kotor Varošu zapošljavaju 600, a u pogonu u Kneževu još 200 radnika i pripremaju da udvostruče proizvodnju u Kneževu.

On je naglasio da RS treba više ovakvih kompanija i menadžera kao što je Bubić, dodajući da će u narednom periodu više značaja biti posvećeno realnom sektoru i kroz zakonodavne i sve druge aktivnosti kojima je moguće dati podršku. 

– Moramo činiti sve da investicije u realni sektor budu što je moguće snažnije, jer javni sektor ne može sam biti generator razvoja. Na prvom mjestu treba da bude realni sektor, a da mu podrška bude javni sektor –  rekao je Špirić. 

On je izrazio zadovoljstvo što je vidio da u pogonima “Dermala” rade mladi ljudi, te ocijenio da je to dokaz da se i ovdje može živjeti i raditi. 

– Bilo mi je zadovoljstvo što sam razgovarao sa srećnim radnicima koji svaki dan proizvode 4.500 pari obuće za najmodernije armije i policije svijeta. Najvažnije je da su kupci zadovoljni i da tražnja nadmašuje ponudu. Ovo je najjasniji primjer da je moguće opstati na ovim prostorima –  istakao je Špirić. 

Navodeći da ovo preduzeće ne zapošljava samo ljude iz Kotor Varoša, nego i iz Čelinca i da ima pogon u Kneževu, Špirić je poručio ljudima da ostanu uz “Dermal” i Bubića, jer će tako svima biti bolje.

– Strani investitori su dobro došli, ali primat treba dati domaćim – kaže Špirić.

Bubić je izjavio da “Dermal” ima veoma dobre međunarodne reference i da sarađuju sa pet od deset najvećih proizvođača obuće u svijetu. 

On je istakao da je zadovoljan što politički predstavnici posjećuju privrednike i dodao da to budi nadu da će u budućnosti imati značajniju podršku, koja nije izostajala ni do sada. 

– “Dermal” od osnivanja bilježi stalni razvoj i rast zaposlenosti, prihoda i investiranja. Naše investicije godišnje u prosjeku iznose 1,5 miliona KM i plan nam je da nastavimo da investiramo i da se širimo. Planiramo da povećamo proizvodnju u Kotor Varošu gdje smo kupili sve hale bivšeg “Proleksa” i da u Kneževu gradimo vlastiti proizvodni pogon, te da idemo ka broju od 400 do 500 radnika – naveo je Bubić. 

Špirić je rekao da je ovo vrijeme kada i “Dermal” priprema planove za naredni period i zamolio Bubića da, ukoliko se to uklapa u njegovu strategiju, razmisli o tome da otvori manji pogon koji bi zapošljavao 200 radnika u Drvaru. 

– Tamo bi dobio najpovoljnije uslove od prostora u kojem bi bio smješten pogon do subvencionisanja struje i otvaranja radnih mjesta. To nije nemoguće, imaćemo komunikaciju i sa rukovodstvom opštine Drvar i sprovesti anketu među stanovnicima da bismo vidjeli šta se može uraditi”, istakao je Špirić.

Bubić je istakao da otvaranje proizvodnog pogona u Drvaru nije neosnovana priča.

– Mi idemo tamo gdje ima dovoljno radne snage i razmotrićemo ideju koju je iznio Špirić –  rekao je Bubić. 

“Dermal” je jedan od najvećih poslodavaca u privatnom sektoru u Republici Srpskoj i trenutno zapošljava 800 radnika, a 90 odsto proizvodnje namijenjeno je za izvoz.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*