Romi donirali lopte za kotorvaroške škole

Predsjednik Svjetske organizacije Roma Toti Dedić uručio je poslije završetka fudbalskog kampa nacionalnih manjina deset lopti renomiranog proizvođača sportske opreme “Adidas” predsjedniku Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš Slobodanu Petroviću.

Dedić je izrazio želju da fudbalski kampovi koji okupljaju nacionalne manjine zažive i u školama na području RS.

– Ovo je mali znak pažnje za sve ono što su fudbalski veterani iz Kotor Varoša uradili na promociji naših kampova, nerijetko i učestvujući u njihovoj organizaciji. Naša saradnja će biti nastavljena, a ovom prilikom bih se zahvalio Slobodanu Petroviću na svesrdnoj pomoći – poručio je Dedić.

Svjetska organizacija Roma je u saradnji sa Hrvatskim fudbalskim savezom organizovala 8. fudbalski kamp nacionalnih manjina, koji je okupio 212 dječaka i djevojčica iz osam osječkih osnovnih škola. Cilj Svjetske organizacije Roma je da sa partnerima radi na pružanju mogućnosti za edukaciju i razvoj sporta romske populacije, a želja je kroz ovakve aktivnosti pokaže da se romski narod i dalje suočava s diskriminacijom, rasizmom i segregacijom.

Djeca su trenirala u prisustvu trenera i prošla edukativne aktivnosti o temi “Loptom protiv nasilja, diskriminacije i rasizma”.  Voditelj fudbalske akademije nacionalnih manjina Hrvatske Elmir Mehmedović najavio je nove kampove u Puli i Dubrovniku i izrazio želju da organizacija kampova krene i u RS i BiH.

– Uz podršku našeg saveza na čelu sa predsjednikom Davorom Šukerom uložili smo maksimum napora kako bi se se čuo glas nacionalnih manjina, a sa entitetskim i krovnim savezom u BiH želimo da organizujemo kampove koji će promovisati lijepo ponašanje i igranje fudbala pod motom “U zdravom tijelu zdrav duh” – naglasio je Mehmedović.

Fudbalski veterani iz Kotor Varoša doniraće naredne sedmice lopte učenicima osnovne i srednje škole i pomoći održavanje nastave fizičkog vaspitanja u cilju promocije tolerancije i prihvatanja različitosti u sedmici borbe protiv rasizma.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*