Raspisan konkurs za stipendije, pogledajte uslove i potrebne dokumente

Konkurs za dodjelu stipendija redovnim studentima sa područja kotorvaroške opštine u 2018. godini raspisao je danas načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan, a studenti od sutra mogu da predaju zahtjeve.

Za stipendije mogu konkurisati studenti druge i viših godina studija javnih visokoškolskih ustanova i studenti prve godine studija koji su u srednjoj školi bili vukovci ili učenici generacije, dok će pet stipendija biti dodijeljeno studentima druge ili viših godina studija privatnih visokoškolskih ustanova.

Studenti sa prosjekom ispod 8,0 i svi studenti privatnih visokoškolskih ustanova dobijaće pola godine stipendiju od 100 KM, a mjesec kraće studenti završne godine. Stipendije za studente sa prosjekom ocjena 8,0 do 9,0 imaće stipendiju od 100 KM za sedam, a mjesec duže studenti sa prosjekom iznad 9,0. Stipendije za studente prve godine biće isplaćivane sedam mjeseci u iznosu od 100 KM.

Poslije isteka roka za predaju studentskih zahtjeva biće formirane posebne rang liste za studente javnih visokoškolskih ustanova druge ili viših godina studija i studente druge ili viših godina studija privatnih visokoškolskih ustanova. Prednost će imati studenti deficitarnih zanimanja, odnosno oni koji studiraju na Elektrotehničkom, Prirodno-matematičkom i Mašinskom fakultetu.

Osim toga dodatne bodove dobiće studenti koji su djeca poginulih boraca, ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, koji su bez jednog ili oba roditelja, koji su korisnici ili čiji su roditelji korisnici socijalne pomoći i koji dolaze iz višečlane porodice.

Uslovi za prijavu na konkurs je da su studenti državljani RS i BiH, da imaju stalno prebivalište na području opštine Kotor Varoš, da su redovni studenti fakulteta u RS, BiH ili inostranstvu, da nisu stariji od 25, odnosno 27 godina u slučaju da su studenti četvrte i viših godina studija na integrisanim studijima, da su prvi put upisali godinu studija za koju konkurišu za stipendiju i da ne primaju stipendiju iz drugih javnih izvora stipendiranja.

Uslov za studente prve godine je da su redovno upisali fakultet na jednoj od visokoškolskih ustanova u BiH ili inostranstvu i da su u toku srednjoškolskog obrazovanja bili vukovci ili učenici generacije. Studenti druge i viših godina treba da su ispite iz prethodnih godina položili sa najnižom prosječnom ocjenom 7,5, a u slučaju da ne bude dovoljno studenata sa tim prosjekom stipendije će biti dodijeljene i studentima sa nižom prosječnom ocjenom.

Kandidati obrazac za prijave na konkurs za dodjelu stipendije mogu preuzeti na internet stranici ili u šalter sali opštine, a osim popunjenog obrasca treba da dostave i izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu (ne starije od 6 mjeseci), uvjerenje o prebivalištu (ne starije od 6 mjeseci), uvjerenje o statusu redovnog studenta, uvjerenje o prosjeku ocjena tokom studiranja (za studente prve godine ovjerena kopija Vukove diplome ili svjedočanstva sa prosjekom ocjena za svaki razred srednje škole, odnosno za učenike generacije diploma o proglašenju učenika generacije), uvjerenje da prvi put upisuju godinu studija za koju konkurišu za stipendiju i ovjerenu izjava da kandidat nije korisnik stipendije drugog javnog davaoca.

Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objavljivanja konkursa, a moguće ih je dostaviti putem pošte ili predati lično na pisarnicu opštine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*