Radoslav Gajanin iz Kotor Varoša glavni kandidat za rektora Univerziteta u Banjaluci

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga podnio je ostavku, a “Glas Srpske” saznaje da će do izbora njegovog nasljednika vršilac dužnosti rektora biti sadašnji prorektor za naučno-istraživaki rad i razvoj Univerziteta Radoslav Gajanin iz Kotor Varoša.

List piše i da su najizvjesniji kandidati za novog rektora Gajanin i dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić.

Univerzitet u Banjaluci saopštio je juče da je Mataruga uputio Senatu ove visokoškolske ustanove svoju ostavku, a razloge za ovaj potez obrazložiće danas na konferenciji za novinare.

Izvor “Glasa Srpske” naveo je da je na kolegijumu Univerziteta održanom ujutro rektor najavio da će podnijeti ostavku, da bi nekoliko časova kasnije Mataruga novinarima rekao da ostaje u Rektoratu. On je tada rekao da će biti održana vanredna sjednica Senata na kojoj će biti raspravljano o zahtjevima studenata nezadovoljnih stanjem u visokom obrazovanju.

Predsjednik Unije studenata RS Ratko Savić rekao je da studenti pozdravljaju Mataruginu odluku da ode iz Rektorata.

– Ostajemo pri našoj borbi. Od Senata očekujemo da prihvati ostavku rektora, ali i naše zahtjeve. Studenti neće podržati bilo koje rukovodstvo koje nije spremno da odlučno odgovori na naše zahtjeve, prvenstveno kada je riječ o slučaju “Balaban”. Iza referenta u Studentskoj službi Tehnološkog fakulteta Velimira Balabana koji je uznemiravao studentkinje stoji određena grupa ljudi na Univerzitetu – rekao je Savić.

On je prethodno na konferenciji za novinare istakao da će studenti organizovati proteste ukoliko Mataruga ne podnese ostavku, te da će protesta biti i ako rektor podnese ostavku, a na njegovo mjesto dođe vršilac dužnosti koji nije u mogućnosti da ispuni zahtjeve studenata.

Potpredsjednik Saveza studenata Tehnološkog fakulteta Radomir Tešić je naveo da je njemu i kolegi ponuđeno mito od 60.000 KM da bi bio zataškan slučaj “Balaban”.

– To smo odbili, nakon čega su krenule ucjene i prijetnje smrću. Veče poslije tih prijetnji izbjegao sam srčani udar, imam i ljekarske dokaze o tome – rekao je Tešić.

Stotinak studenata Univerziteta okupilo se u utorak u prostorijama Rektorata za vrijeme svečane akademije povodom 42 godišnjice rada Univerziteta iznoseći 18 zahtjeva, među kojima su najvažniji da na Univerzitetu bude zaposleno 100 novih asistenata, da bude ispitana afera seksualnog uznemiravanja studenata na Tehnološkom fakultetu, i da na fakultetima bude zapošljavan kadar iz RS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*