Radnik iz Kotor Varoša pobijedio firmu na sudu, kosidba na bolovanju radna terapija

Svakog mjeseca u prošloj godini na bolovanju dužem od 30 dana u prosjeku je bilo 4.400 radnika u RS što je za oko 70 više nego godinu ranije, a to je nagnalo Fond zdravstvenog osiguranja da krene u oštrije kontrole kako bi bilo spriječeno lažno odsustvo s posla, a time i smanjeni njihovi troškovi.

Na teret Fonda zdravstvenog osiguranja padaju troškovi bolovanja dužih od mjesec, a prošle godine su iznosili 12,2 miliona maraka, što je za oko 800.000 više nego u 2016. godini.

– Kontrole i upravljanje troškovima su nam prioritet u ovoj godini, a s obzirom na porast broja radnika na bolovanju, pojačaćemo kontrole u tom segmentu – rekli su u Fondu zdravstvenog osiguranja.

Poslodavci koji traže provjeru opravdanosti bolovanja za svoje radnike su rijetkost, iako sumnjaju u zloupotrebe.

– Zbog neuređenog sistema od kontrole nema vajde. Jedan od primjera je slučaj iz ugledne firme iz Kotor Varoša. Uprava je zatražila provjeru bolovanja za jednog radnika, a komisija ga je zatekla na livadi kako kosi travu. Bez obzira na to, firma je na sudu izgubila spor jer je ljekar radniku napisao da ima psihičkih problema i da mu je kosidba radna terapija – rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić i dodao da zbog onih koji zloupotrebljavaju bolovanja ispaštaju vrijedni radnici koji pošteno zarade svaku marku.

Škrebić kaže da je evidentno da se iz godine u godinu povećava broj radnika na bolovanju. Skeptičan je u vezi sa mogućnostima da u toj oblasti bude zaveden red.

– Teško je uspostaviti red, jer znate onu narodnu “vrana vrani oči ne vadi”. Pravo rješenje bi bilo da bolovanja duža od 30 dana Fond zdravstvenog osiguranja refundira poslodavcima u bruto iznosu, pa bi više razmišljali o tome da li da daju bolovanje i gdje treba i gdje ne treba. Nije normalno da neko bude na bolovanju pet godina, a imamo i takvih. Ako neko za godinu nije ozdravio, treba ga ili penzionisati ili neka se vraća na posao – rekao je Škrebić.

Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS Miodrag Femić kaže da je populacija u Srpskoj sve starija i da zbog toga ne čudi rast broja bolovanja.

– U velikom procentu radne populacije je prisutan sindrom sagorjelosti. U svim strukama je mnogo zaposlenih koji iz straha za radno mjesto i bolesni dolaze na posao. Uslovi rada su sve teži, mladi napuštaju zemlju, a ostaje pretežno starije stanovništvo na koje pada teret. Stoga ne čudi što je sve više radnika na bolovanju – rekao je Femić.

Najčešći uzroci bolovanja u prošloj godini bili su povrede i trovanja, a slijede bolesti koštano-mišićnog sistema i tumori. Odsustvo s posla zbog trudnoće nalazi se tek na četvrtom mjestu, a među prvih pet razloga su i bolesti sistema krvotoka. Navedene grupe oboljenja čine oko 72 odsto uzroka bolovanja.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da su na nedavno održanom sastanku podsjetili poslodavce da imaju mogućnost da traže kontrolu opravdanosti bolovanja svojih radnika.

– Poslodavci mogu podnijeti zahtjev Fondu zdravstvenog osiguranja za provjeru bolovanja ako imaju bilo kakvu sumnju – rekli su u Fondu zdravstvenog osiguranja. (Glas Srpske)

Uzroci bolovanja u 2017. godini

21% povrede i trovanja
18% bolesti koštano-mišićnog sistema
12% tumori
11% trudnoća
10% bolesti sistema krvotoka
28% ostalo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*