Radnicima u prosvjeti, policiji, upravi i pravosuđu dobijaju dug za prevoz

Radnicima u prosvjeti, policiji, upravi i pravosuđu uskoro bi moglo da otpočne isplaćivanje zaostalih naknada za prevoz iz 2016. godine.

Vlada RS se potpisivanjem memoranduma sa četiri sindikata obavezala da će naknade isplatiti u šest rata. U Sindikatu obrazovanja, nauke i kulture RS se nadaju da će to biti do kraja godine, a nadaju se da problema neće imati ni zaposleni u srednjim školama, kojima naknadu za prevoz isplaćuju iz opštinskog budžeta.

– Nažalost, u ovoj poziciji nisu srednje škole i ustanove kulture na lokalnom nivou, jer njihovi radnici naknade za prevoz dobijaju iz budžeta lokalnih zajednica. Ali mi imamo sporazume sa velikom većinom lokalnih zajednica da radnico srednjih škola i ustanova kulture dobiju naknadu za prevoz putem rebalansa budžeta lokalnih zajednica” – kaže Dragan Gnjatić iz Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Nešto drugačije je sa radnicima koji su isplatu naknada za prevoz, rođenje djeteta ili smrti užeg člana porodice zatražili posredstvom Agencije za mirno rješavanje sporova i oni će morati da čekaju na ishod tih procesa. U Sindikatu uprave kažu da bi obaveze obuhvaćene prethodnim memorandumom na osnovu ostalih ličnih primanja za koje nisu podnesene tužbe trebale biti izmirene već uz julsku platu. Ne vide razlog da, potom, ne otpočne isplata i zaostalih naknada za prevoz.

– I tada je dogovoreno da realizacija memoranduma krene nakon što bude isplaćen dug na osnovu otpremnina pri odlasku u penziju, rođenja djeteta, smrti užeg člana porodice i tako dalje – kaže Božo Marić iz Sindikata uprave RS.

Iz Ministarstva finansija RS ne odgovaraju koliko će novca iz budžeta pripasti pojedinačnim sindikalnim granama i navode da je isplata naknada predviđena u ovoj godini.

– U rebalansu budžeta za 2018. godinu je planiran iznos od 8,7 miliona KM za isplatu troškova prevoza na osnovu odluke Ustavnog suda RS. Riječ je o sredstvima koja obuhvataju 2017. i 2018. godinu – rekli su u Ministarstvu finansija.

Prije odluke Ustavnog suda, radnici koji su do posla putovali više od četiri kilometra, a nisu koristili javni prevoz, dobijali su svega pola naknade troškova i to po internim propisima. Ustavni sud RS zaključio je da ti propisi nisu bili u skladu sa Zakonom o radu, Zakonom o platama zaposlenih u pravosuđu, ali ni Ustavom RS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*