Radnici “Sporteka” dobijaju veće plate

Direktor Tvornice obuće “Sportek” Federico Zecchetto i predsjednik sindikata u ovom preduzeću Radislav Stojanović potpisali izmjene i dopune pojedinačnog kolektivnog ugovora koje podrazumijevaju povećanje primanja radnika najveće kotorvaroške fabrike.

– Prvi smo u oblasti kožarske industrije u RS koji smo potpisali izmjene i dopune pojedinačnog kolektivnog ugovora koje podrazumijevaju da se kroz uvećanje koeficijenata povećavaju lična primanja radnika – rekao je za “Moj Kotor Varoš” Stojanović koji je i potpredsjednik republičkog Sindikata tekstila, kože i obuće.

On je dodao da je bez obzira na to što je novi Zakon o radu umanjio mnoga prava radnika u “Sporteku” na snazi pojedinačni kolektivni ugovor potpisan između poslodavca i sindikata još 2008. godine.

– Njime se daju veća prava radnicima. Naprimjer za 0,5 odsto se uvećava plata za svaku godinu radnog staža, godišnji odmor se koristi u cjelosti uvećan za jedan dan za svake tri godine radnog staža. Radnici imaju 15 odsto stimulacije za redovno prisustvo na poslu. Tokom godine ostvaruju pravo i na regres, a isplaćuje im se i naknada za prekovremeni i noćni rad, koji su uvećani za 35 procenata. Radnici imaju i organizovan prevoz, topli obrok i određene premije – istakao je Stojanović.

Kalkulacije pokazuju da će “Sportek” ovim izmjenama pojedinačnog kolektivnog ugovora povećati svoje troškove za oko milion KM na godišnjem nivou, ali bez obzira na to dogovoreno je da će ponovo u narednim mjesecima razgovarati o mogućem novom povećanju radničkih primanja.

– Rukovodstvo će u toku ove godine ponovo razgovarati sa predstavnicima sindikata i razmotriti mogućnost novog povećanja primanja. Sve to činimo u cilju dodatnog poboljšanja ekonomskog i socijalnog položaja naših zaposlenih – istakao je za “Moj Kotor Varoš” Federico Zecchetto i dodao da uz isplatu svih zakonskih obaveza radnicima obezbjeđuju i premije za vaskršnje i božićne praznike.

Zecchetto kaže da će “Sportek” i dalje unapređivati uslove rada i prijemom novih radnika nastaviti sa jačanjem kapaciteta.

– To ćemo činiti kako u pogledu kvaliteta proizvoda tako i većim obimom proizvodnjekao i ulaganjem u inovacije i razvoj – izjavio je Zecchetto.

“Sportek” je sa oko 2.000 radnika najveći poslodavac u Kotor Varošu i jedan od najvećih u privatnom sektoru u RS, a kompletnu proizvodnju izvozi na inostrana tržišta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*