Radnici ne znaju za praznik, nema odmora u “Dermalu” i “Sim tehniku”

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH – 21. novembar, koji je u RS republički praznik, za veći dio poslodavaca u Kotor Varošu koji zapošljavaju najviše radnika je radni dan.

Iako i prema tumačenju Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS i na osnovu odluke načelnika opštine Kotor Varoš Zdenka Sakana preduzeća ne bi trebalo da rade u mnogima je jutros uobičajen radni dan.

Fabrika obuće “Dermal” koja je drugi po veličini poslodavac na području kotorvaroške opštine radi uobičajenim tempom.

– Bez obzira na praznik kod nas je standardni radni dan. Na oglasnoj tabli juče je istaknuto obavještenje da je 21. novembar radni dan i da će proizvodnja biti organizovana u dvije smjene. Redovno radimo i subote, a kako je krenulo preostaje još da nam uvedu i radnu nedjelju – kazao je za “Moj Kotor Varoš” jedan od radnika “Dermala”.

Za mašinama su uprkos prazniku i radnici preduzeća “Sim tehnik” koje ima oko 300 zaposlenih, a stopama većih krenuli su i mnogi manji poslodavci čiji su radnici danas na radnim mjestima.

Za razliku od njih mašine je ugasila Tvornica obuće “Sportek” koja je najveći poslodavac u Kotor Varošu i svi zaposleni su dobili tri dana odmora, dok većina nije radila ni u subotu. Na radnim mjestima danas nisu ni zaposleni u “Mehaničkim konstrukcijama” čiji je vlasnik kao i u slučaju “Sporteka” strani investitor iz Italije.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave ističu da je u RS danas neradni dan jer se praznuje Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

– U dane republičkog praznika ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti – pojasnili su u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave.

Zakonom o praznicima RS propisano je da načelnik opštine određuje koja su preduzeća, ustanove i druge organizacije s područja jedinice lokalne samouprave, radi zadovoljenja neophodnih potreba građana, dužni da rade u dane praznika i u kom obimu. U skladu sa zakonom odluku je donio i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan, a definisano je da preduzeća “Bobas”, poslovna jedinica “Elektrokrajine” i Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” mogu da rade prema svom rasporedu i programu rada.

– Radno vrijeme gradske apoteke, privatnih ambulanti, trgovina na malo prehrambenom robom, kioska, cvjećara, trgovina na malo pogrebnom opremom i autopraona je od osam do 14 časova, a preduzeća za prevoz putnika radiće prema utvrđenom redu vožnje za dane praznika. Dragstori i u vrijeme praznika mogu da rade 24 časa dnevno, dok će ugostiteljski objekti raditi u skladu sa odlukom o određivanju radnog vremena ugostiteljskim trgovinskim i zanatsko-preduzetničkim radnjama opštine Kotor Varoš. Osim nabrojanih druga preduzeća, ustanove i organizacije sa područja opštine Kotor Varoš ne mogu da rade – navedeno je u odluci načelnika opštine Kotor Varoš.

Za kontrolu poštivanja odluke zaduženja je Tržišna inpekcija i Komunalna policija, a navedeno je da će svi koji se ogluše o nju snositi sankcije.

– Inspektori i komunalna policija su na terenu i za sada nema kršenja odluke. Kompletne podatke o stanju na terenu imaćemo oko 14 časova – rekao je šef Odsjeka za inspekcijske poslove u opštini Kotor Varoš Goran Malijević.

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH praznik je u RS, dok je u FBiH normalan radni dan. Zaposleni u Kotor Varošu što u šali, što u muci pitaju se u kojem entitetu rade.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*