Radenku Raši Perišiću orden na Kosovu

Lovci iz RS godinama gaje bratske i prijateljske veze sa kolegama sa Kosova i Metohije, a trojica ljubitelja ovоg hobija iz Kotor Varoša, Teslića i Banjaluke boravila su u Leposaviću gdje su učestvovali u tradicionalnoj hajci na vuka koju je organizovalo tamošnje Lovačko društvo “Kopaonik”.

Dugogodišnji lovac i funkcioner Lovačkog saveza RS Radenko – Rašo Perišić, koji je u nekoliko mandata bio na čelu Lovačkog udruženja “Borčići” iz Šipraga, kaže da je i ove godine sa zadovoljstvom prihvatio poziv kolega iz Leposavića i pridružio se tradicionalnom druženju.

– Posjeta kolegama lovcima sa Kosova i Metohije organizovana prošlog vikenda nije samo prilika da razmijenimo lovačka iskustva, već i potvrda bratskih veza srpskog naroda iz RS i sa Kosova i Metohije, kao kolijevke našeg naroda. Mi ne propuštamo priliku da se odazovemo pozivu naše braće iz Leposavića, s kojima nas osim ljubavi prema lovačkoj vještini veže zajednička tradicija, kultura i iznad svega naša Srpska pravoslavna crkva – kaže Perišić.

On ističe da su lovci sa Kosova i Metohije, uprkos nedaćama s kojima se susreću, zadržali srpski domaćinski duh. Perišić i teslićki lovac Željko Sekulić, koji je jedan od rijetkih lovaca u RS sa zvanjem diplomirani lovac stečenim na Fakultetu za lovstvo u Karlovcu, na druženju su se okitili i Odrenom Lovačkog saveza Kosova i Metohije, a Mirko Bagurić iz Lovačkog udruženja “Zmijanje” iz Banjaluke dobitnik je priznanja Lovačkog saveza Kosova i Metohije.

Sekulić, koji radi kao lovočuvar u Nacionalnom parku “Sutjeska”, u kojem kao pravi ljubitelj lova i prirode trofeje niže fotoaparatom umjesto puškom, kaže da je prvenstveni cilj posjete Kosovu i Metohiji druženje sa braćom i prijateljima u srcu Srbije.

– Mi vučemo iste korijene i za nas Kosovo ima posebnu težinu i značenje. Učešće u hajci na vuka i odstrelu predatora prilika je da obnovimo i ojačamo bratske veze pa smo kao i svaki put do sada pozvali našu braću i prijatelje u uzvratnu posjetu u RS – kaže Sekulić.

Perišić kaže da je u ime Lovačkog saveza RS lovce sa Kosova i Metohije pozvao na sedmi po redu međunarodni “Damski lov na vuka”, koji počinje večeras u lovištu Lovačkog udruženja “Borčići” iz Šipraga.

– Ovogodišnji “Damski lov na vuka” održava se pod pokroviteljstvom i u organizaciji Lovačkog saveza RS, a domaćini su lovačka udruženja “Borčići” Šiprage, “Uzlomac” Kotor Varoš i “Jelovka” Maslovare. Meni je pripala čast da našoj braći sa Kosova i Metohije uručim pozivnice za taj događaj, a pozvani su i na tradicionalnu hajku na vuka na Čemernici, koju 28. februara organizuje Lovačko udruženje “Zmijanje” iz Banjaluke – kaže Perišić. (Glas Srpske)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*