Psi u Kotor Varošu obješeni na drvetu, sterilizacija rješenje problema sa lutalicama

Skotna kuja i pas pronađeni su obješeni na drvetu u kotorvaroškom naselju Baština, što je problem sa napuštenim psima ponovo svrstalo u žižu interesovanja javnosti i zgorzilo građane i borce za zaštitu životinja.

Za sada nije poznato ko je učinio ovo nedjelo, a iz neformalnih grupa koje se bore za zaštitu životinja ističu da je najbolji način za rješavanje ovog problema sterilizacija pasa.

– Problem napuštenih pasa stvorio je čovjek kroz svakodnevno napuštanje ljubimaca, a posljedica je njihovo nekontrolisano razmnožavanje. Zakon koji tretira ovu oblast postoji, ali se ne primjenjuje. Sterilizacija je rješenje problema iz korjena. Trenutno su na snazi besplatne sterilizacije vlasničkih pasa, uz čipovanje i vakcinaciju, pod pokrovljem „Dogs trusta“ – ističu u jednoj od grupa koja se bavi zaštitom životinja.

Sterilizacijom se produžuje život psa, smanjuje rizik od polnih bolesti, tjeranja više nema, a time i formiranja čopora i napada na ljude i što je najvažnije nema više neželjenih štenaca, koji u najvećem broju završe na ulici.

Ambulante u kojima je moguće obaviti sterilizaciju pasa pod pokrovoteljstvom „Dogs trusta“ nalaze se u Banjaluci – „Vetcentar“ (065 981 786), „Slaven“ (066 002 850) i Veterinarska stanica (051 303 043). Vlasnici pasa koji nemaju mogućnost prevoza mogu da pozovu broj 066 641 986 i dobiju informacije u vezi sa transportom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*