Prvo bogojavljensko plivanje za Časni krst u Kotor Varošu

Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje, 19. januara, biće prvi put organizovano ove godine u Kotor Varošu na rijeci Vrbanji.

Inicijativu za ovu manifestaciju je pokrenulo Udruženje za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš, načelnik opštine Zdenko Sakan je generalni pokrovitelj takmičenja, a organizator je Srpska pravoslavna crkvena opština Kotor Varoš.

Na današnjem sastanku Sakana i arhijerejskog namjesnika kotorvaroškog Milenka Narića precizirani su detalji prvog plivanja za Časni krst. Program će početi u 9.00 časova služenjem Svete liturgije u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice, a biće nastavljen bogojavljenskom litijom glavnom gradskom ulicom do Kotorskog mosta, gdje će biti osveštana voda i spušten krst u Vrbanju.

– Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik i zato želimo da ga obilježimo dostojanstveno, a zahvaljujući sportskim radnicima i entuzijastima ove godine će biti upriličeno i plivanje za Časni krst – rekao je Narić i pozvao sve vjernike i ljude dobre volje da uzmu učešće u Svečanoj litiji, a najhrabrije da zaplivaju Vrbanjom do Časnog krsta.

Sakan je podržao manifestaciju i namjeru da ona postane tradicionalna.

– Ovo viteško takmičenje je jedan od najljepših pravoslavnih običaja i sa zadovoljstvom sam prihvatio ulogu pokrovitelja, a iskoristio bih priliku da pozovem sugrađane da budu dio ovog jedinstvenog običaja – istakao je Sakan.

Zainteresovani za ovo viteško nadmetanje, koje je revijalnog karaktera, mogu se prijaviti na broj 065/516-999 (Slobodan Petrović). Učesnici trke moraju biti punoljetni, ne mogu imati više od 60 godina, a prije plivanja biće organizovani besplatni ljekarski pregledi 18. januara od 10.00 do 19.00 časova. Svi plivači su, takođe, u obavezi da organizatoru poslije prijave dostave ljekarsko uverenje.

Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog krsta dobija zlatni dukat, koji daruje Danilo Đekanović, te umjetničku sliku kotorvaroškog slikara Branka Rusmira, a i ostalima će biti uručeni prigodni poklone. Za sve posjetioce je obezbijeđeno toplo posluženje – kuvano vino i rakija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*