Proslava mature i ekskurzije pod upitnikom

Proslava mature i odlazak srednjoškolaca na ekskurzije za sada je pod upitnikom zbog epidemije virusa korona.

Za učenike srednjih škola organizovana je nastava na daljinu, a šta će biti s maturama i ekskurzijama još se ne zna.

– Još ništa ne znamo što se tiče proslave maturske večeri, iako su skoro sve škole rezervisale termin održavanja. Moramo čekati maj da vidimo kako će se odvijati situacija u vezi sa virusom korona i zabranama koje su na snazi – kazao je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić.

On je svjestan da će eventualno neodržavanje proslave mature biti veliki žal za učenike i nastavno osoblje.

– Učenicima matursko veče prestavlja veliku prekretnicu u životu, tako da će mi lično biti žao ukoliko ove godine ne bude proslave – ističe Bajić.

Dodao je da se i dalje ne zna da li će biti izvođene đačke ekskurzije u inostranstvo.

– I dalje je nepoznato da li će biti izvođene ekskurzije u majsko-junskom roku ako se situacija ne normalizuje. Nadam se da će učenici barem u septembru moći ići na ekskurzije – kaže Bajić.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kazali su da će se kada je riječ o proslavi mature i izvođenju ekskurzija postupati u skladu s informacijama Koordinacionog tijela za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti u vezi s pojavom virusa korona u RS.

– Sada ne možemo govoriti kada i na koji način ćemo završiti školsku godinu, ali krajem aprila ili početkom maja ćemo imati smjernice. Imamo vremena, jer školska godina zvanično traje do 31. avgusta, samo je nastavni proces završavao u junu. Naći ćemo način da naši učenici uspješno završe nastavu, a to je najvažnije kao i da naredna školska godina počne na vrijeme – rekla je minisar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*