Proljećno krečenje stana obavezno, stručnjaci savjetuju kako to učiniti samostalno

S proljećnim danima stigla je i sezona molerskih radova i stalna dilema da li stan treba prepustiti rukama majstora ili ga treba osvježiti u sopstvenoj režiji.

Angažovanjem majstora ili firme sa svim potrebnim materijalom posao krečenja čini komfornijim, ali treba imati na umu da je i nešto skuplji. Samostalno krečenje je najisplativije, a ukoliko se radi isključivo o osvježenju stana i moguće, jer je tehnički manje zahtjevno.

Da bismo olakšali posao onima koji se odluče za samostalanu akciju tražili smo savjete stručnjaka iz kotorvaroškog preduzeća “Građus”, koje se niz godina bavi završnim radovima u građevinarstvu koji uključuju i molerske. Put od pripreme do završetka krečenja podijelili su u 11 koraka.

– Iznesite sve stvari iz prostorije koju želite da krečite

– Skupite nameštaj na sredinu prostorije i prekrijte ga najlonom

– Prekrijte utičnice i prekidače zaštitnom trakom

– Provjerite da li su zidovi ravni, čisti i suvi

– Rupe i pukotine popunite masom za ravnanje zidova

– Tragove od masnoće i vlage uklonite specijalnim sredstvima

– Izmjerite površinu zidova da biste znali koliko vam je farbe potrebno

– Boju pripremajte odjendom prema uputstvu proizvođača, da ne dobijete različite nijanse

– Četkicama pređite uglove, ivice i teže pristupačna mjesta

– Okrečite plafon od uglova prema sredini

– Pređite na zidove kad se plafon osuši

U “Građusu” ističu da je poželjno da posavjetovati se i sa prodavcem u trgovini prilikom nabavke neophodnih materijala.

– Na osnovu izmjerene površine naš prodavac će znati koliko je boje potrebno. Prilikom kupovine treba birati kvalitetne boje i razređivati ih prema propisanim uputstvima. Veoma važno je obaviti pripremu boje odjednom, jer se u suprotnom može dogoditi da budu različite nijanse. Osim adekvatne pripreme i odabira boje za samostalan rad potreban je i odgovarajući alat, kao što su manji i veći valjak, mrežica za cijeđenje valjka, četkica za uglove, traka, glet masa, špahtlica i brusni papir. Za zaštitu namještaja i poda potrebna je zaštitna traka i folija – ističu u “Građusu” koji ima i sopstvenu prodaju molerskog materijala, alata i opreme.

Kupce u “Građusu” očekuje i akcijska ponuda uz besplatne stručne usluge.

– Boju za krečenje mogu kupiti po znatno nižim cijenama. Željenu boju kupcima miksamo u sopstvenoj miks-mašini odmah pri kupovini. Sav potreban alat i opremu za krečenje, kako profesionalni tako i za hobi-majstore je takođe na raspolaganju u našoj prodavnici – navode u “Građusu”.

Osim vizuelnog zadovoljstva koje nudi osvježeni stan, krečenje poslije zime se preporučuje i zbog higijenskih razloga. Usljed dugog korišćenja grijanja u zimskim uslovima i nedovoljnog provjetravanja na zidovima i plafonima dolazi do sakupljanja raznih bakterija koje se neutrališu u toku molerskih radova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*