Proljeće je vrijeme da dom zablista, ovo su savjeti za kvalitetno krečenje

Proljeće ne samo da je idealno vrijeme za uređenje i osvježenje doma, nego je to i više nego poželjno, a posebno u vrijeme kada medicinski stručnjaci kao jednu od mjera zaštite zdravlja i zaštite od virusa preporučuju pojačane higijenske mjere.

Oni koji to praktikuju znaju da je pred izvođenje molerskih radova pristuna dilema da li stan ili kuću treba osvježiti u sopstvenoj režiji ili taj posao prepustiti iskusnim majstorima.

Savjet smo potražili u kotorvaroškom preduzeću „Građus“ koje iza sebe ima skoro dvodcenijsko iskustvo u izvođenju molerskih radova.

– Angažovanjem majstora ili firme sa svim potrebnim materijalom posao krečenja čini komfornijim, kvalitet je zagarantovan, ali je to i nešto skuplje. Samostalno krečenje je isplativije, ali postoji doza rizika u pogledu kvaliteta osim ukoliko se radi o osvježenju stana koje je tehnički manje zahtjevno. U bilo kojoj varijanti zakljulčak je jedan siguran – poljećno krčenje stana je obavezno – kažu u „Građusu“.

Iskusni izvođači ovih radova dali su praktične savjete za one koji odluče za samostalno krečenje. Iz “Građusovog” operativnog sektora predlažu put od pripreme do završetka krečenja u 11 koraka.

– Iznesite sve stvari iz prostorije koju želite da krečite

– Skupite nameštaj na sredinu prostorije i prekrijte ga najlonom

– Prekrijte utičnice i prekidače zaštitnom trakom

– Provjerite da li su zidovi ravni, čisti i suvi

– Rupe i pukotine popunite masom za ravnanje zidova

– Tragove od masnoće i vlage uklonite specijalnim sredstvima

– Izmjerite površinu zidova da biste znali koliko vam je farbe potrebno

– Boju pripremajte odjendom prema uputstvu proizvođača da ne dobijete različite nijanse

– Četkicama pređite uglove, ivice i teže pristupačna mjesta

– Okrečite plafon od uglova prema sredini

– Pređite na zidove kad se plafon osuši

Za samostalne majstore u „Građusu“ su pripremili proljećnu akciju na unutrašnje boje, a na usluzi su im i prodavci sa kojima se uvijek poželjno posavjetovati prilikom nabavke neophodnih materijala.

– Na osnovu izmjerene površine naš prodavac će znati koliko je boje potrebno. Treba birati kvalitetne boje i razređivati ih prema propisanim uputstvima. Veoma važno je obaviti pripremu boje odjednom jer se u suprotnom može dogoditi da budu različite nijanse. Osim adekvatne pripreme i odabira boje, za samostalan rad je potreban i odgovarajući alat kao što su manji i veći valjak, mrežica za cijeđenje valjka, četkica za uglove, traka, glet masa, špahtlica i brusni papir. Za zaštitu namještaja i poda potrebna je zaštitna traka i folija – ističu u “Građusovom” sektoru prodaje.

Uz besplatne savjete i stručnu pomoć, kupce u “Građusu” očekuje i akcijska ponuda proizvoda.

– Boja za krečenje dostupna je po znatno nižim cijenama. Cijena boje za unutrašnjost je već od 16,30 KM za 25 kilograma. Željenu boju kupcima miksamo u sopstvenoj miks-mašini odmah pri kupovini. Sav potreban alat i opremu za krečenje, kako profesionalni tako i za hobi majstore, je takođe na raspolaganju u našoj prodavnici – navode u “Građusu”.

Usljed dugog korišćenja grijanja u zimskim uslovima i nedovoljnog provjetravanja na zidovima i plafonima dolazi do sakupljanja raznih bakterija koje se neutrališu u toku molerskih radova. Pojačanu higijenu nalaže i epidemija virusa korona pa za proljećno krečenje niko ne bi trebao da ima dilemu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*