Proizvođači “crvenog zlata” kreću u osudnu bitku sa otkupljivačima

Članovi udruženja poljoprivrednika “Malinar” iz Kotor Varoša priključiće se kolegama iz cijele BiH koji će zajedno pokušati da se izbore za što bolji status proizvođača maline i bolju poziciju u odnosu sa otkupljivačima.

Predsjednik “Malinara” Aleksandar Stanić kaže za MKV da će se odazvati inicijativi koju je pokrenulo udruženje “Travničke maline”.

– Glavni cilj ove inicijative je ujedinjenje proizvođača maline kako bi imali što veću snagu u pregovorima sa hladnjačarima. Okupljamo se kako bi se izborili sa ucjenama i obaranjem otkupne cijene – rekao je Stanić.

U Udruženju “Travničke maline” ističu da je pred proizvođačima 20 presudnih dana tokom kojih će biti odlučeno o njihovom trudu i porodicama.

– Ovog drugog očigledno ni vlast, ni otkupljivači nisu svjesni, ali pokušačemo da olakšamo svim proizvođačima tako što ćemo do sutra u ponoć tražiti podršku svih predstavnika udruženja na nivou BiH kako bi se sastali sljedeći vikend u Travniku. Pozivam predstavnike udruženja da nam se jave kako bi napravili sastanak na koji bi bili pozvani svi predstavnici udruženja, resorni ministri i mediji da nam daju podršku kao proizvođačima crvenog zlata. Mi nismo udruženje koje će zagovarati blokadu saobraćajnica ili remetiti nekome život, već želimo da nam naš trud bude plaćen i da lanac malinarstva ostane čitav i za sljedeću godinu. Sastanak ima za cilj zauzimanje čvrstog stava u saradnji sa hladnjačarima za 2017. godinu – istakao je predsjednik udruženja “Travničke maline” Edin Mameledžija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*