Produžen mandat vlasti u Kotor Varošu

Vlasti u Kotor Varošu produžen je mandat današnjom odlukom Centralne izborne komisije (CIK) BiH kojom su lokalni izbori odgođeni za 15. novembar.

Komisija je ranije izbore zakazala za  4. oktobar, a predsjednica CIK-a BiH Vanja Bjelica-Prutina rekla je da su izbori odgođeni zbog nedostatka novca.

CIK je 7. maja donio odluku o raspisivanju lokalnih izbora za 4. oktobar, ali je juče istekao rok predviđen Izbornim zakonom da bude obezbijeđen novac za njihovo održavanje. Novac još nije obezbijeđen jer nije usvojen budžet institucija BiH zbog čega je CIK bio spriječen da pokrene najvažnije procedure javnih nabavki.

Iz CIK-a su ranije naveli da je za sprovođenje ovogodišnjih lokalnih izbora potrebno oko devet miliona KM, od čega je u budžetu institucija BiH potrebno obezbijediti oko 4,2 miliona. Preostali iznos za sprovođenje izbora obezbjeđuju gradovi i opštine u budžetima, a najveći dio, oko četiri miliona KM, ide za naknade članovima biračkih odbora.

Posljednji lokalni izbori u Kotor Varošu održani su u oktobru 2016. godine. Na njima je učestvovalo deset stranaka sa listama za odbornike u Skupštini opštine, a osam ih je prešlo cenzus i učestvovalo u raspodjeli 27 mandata. Najviše odborničkih mandata osvojili su SDS i PDP koji predvode vlast u Kotor Varošu, te SNSD koji je najjača opoziciona partija.

U trci za načelnika opštine Kotor Varoš učestvovalo je šest kandidata, a pobijedio je Zdenko Sakan kao kandidat tadašnjeg Saveza za promjene. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*