Privrednici dobijaju podsticaje da povećaju plate radnicima

Privredni subjekti u RS od 1. jula trebalo bi da dobijaju podsticaje ako povećaju plate radnicima i realizuju direktna ulaganja, predviđeno je prijedlogom zakona o podsticajima u privredi koji je danas utvrdila Vlada RS.

U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS rekli su da ovom mjerom žele unaprijediti poslovno okruženje čime bi bile stvorene pretpostavke za povećanje plata u realnom sektoru i privlačenje domaćih i stranih investitora u privredu, što bi rezultiralo većim privrednim rastom i dodatnim zapošljavanjem.

– Trenutna visina plata u realnom sektoru i međunarodna kretanja uzrokuju migracije radnika iz RS, što ima negativan uticaj i na produktivnost i konkuretnost privrednih subjekata u RS. S obzirom na ove okolnosti, pristupilo se izradi prijedloga zakona o podsticajima, po hitnom postupku, da bi se što prije omogućilo povećanje plata radnicima – kažu u Ministarstvu privrede i preduzetništva.

Iznos podsticaja za povećanje radničkih plata biće određivan na osnovu visine njihove početne plate.

– Ako je početni iznos viši od 550 KM, privredni subjekt ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara vrijednosti 70 odsto plaćenih doprinosa na povećanje plate. Ako je početni iznos plate radnika viši od najniže plate u RS, odnosno 450 KM, ali ne veći od 550 KM, privredni subjekt ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara vrijednosti od 30 odsto plaćenih doprinosa na povećanje plate – pojasnili su Ministarstvu privrede i preduzetništva.

Predviđeno je da pivredni subjekti ostvaruju pravo na podsticaj za povećanje plata u dva obračunska perioda – od 1. januara do 30. juna i od 1. jula do 31. decembra.

– Korisnici podsticaja su privredna društva i samostalni preduzetnici sa sjedištem u RS iz oblasti proizvodnje, trgovine i usluga – istakli su u Ministarstvu privrede i preduzetništva.

U Ministarstvu ukazuju da podsticaje za direktna ulaganja imaju i neke zemlje regiona, kao što je Srbija.

– Ta rješenja se odnose na podršku konkurentnosti poslovnih subjekata kroz podršku njihovim ulaganjima u materijalna i nematerijalna sredstva s ciljem otpočinjanja obavljanja nove poslovne djelatnosti, proširenja postojećih kapaciteta ili proširenja proizvodnje na nove proizvode i procese – rekli su u Ministarstvu privrede i preduzetništva.

Iz Vlade RS saopšteno je da je donošenje ovog zakona planirano u Programu ekonomskih reformi za period od 2019. do 2021. godine i prioriteta utvrđenih u ekspozeu premijera Radovana Viškovića.

– Uvođenje podsticaja za povećanje plate radnika ima za cilj dva efekta. Prvi je poboljšati položaj radnika, a drugi ima za cilj otklanjanje sive zone u oblasti isplate plata radnika i prevođenje cjelokupnog novčanog iznosa koji radnik dobije od privrednog subjekta u legalne tokove – navedeno je u saopštenju.

Svrha uvođenja podsticaja za direktna ulaganja je da budu obezbijeđeni uslovi za postizanje veće konkurentnosti privrede, održivi privredni rast i povećanje zaposlenosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*