Presušili izvori u Maslovarama, uvedene restrikcije u snabdijevanju vodom

Izvori vode u Maslovarama kod Kotor Varoša su gotovo presušili zbog čega će biti na snazi restrikcije u snabdijevanju stanovništva vodom od 21.00 do 8.00 časova.

Maslovare već duže vrijeme muči nestašica pitke vode u centru naselja, odnosno neredovno i nedovoljno vodosnadbijevanje stanovništva. Predstavnici Savjeta Mjesne zajednice obišlo su akumulacione rezervoare kako bi utvrdili stanje i javnosti predočili uzroke koji su doveli do problema.

– Uvidom u stanje dotoka vode i njenu količinu u spremištu konstatovano je da je usljed dugotrajne suše priliv svježe vode u rezervoar mali i povremen, skoro da ga i nema, a nivo vode u rezervoaru je samo do ispusta za čišćenje (10 cm) odnosno u taložnom pojasu. Ako u skorijem periodu ne bude padavina ovo stanje će i dalje ostati. Zbog toga se odbor za vodu odlučio za noćne restrikcije koje će trajati od 21.00 do 8.00 časova kako bi se svi potrošači mogli vodom namiriti za najosnovnije dnevne potrebe – istakli su u Savjetu Mjesne zajednice Maslovare.

Naveli su da su nesavjesni potrošači, iako su znali za probleme sa vodosnabdijevanjem, trošili vodu za prskanje bašti, punili vlastite kontejnere i bazene i na druge načine zloupotrebljavali javni resurs. Uvidom u vodomjere utvrđena je ogromna razlika u potrošnji, što je bio znak nesavjesne potrošnje.

Savjet Mjesne zajednice Maslovare se obraćao načelniku opštine za rješavanje problema sa vodosnabdijevanjem i predlagao da na vodovod budu priključena nova izvorišta kako bi bio obezbijeđen dovoljan priliv vode za potrebe stanovnika centra naselja.

– Tim povodom komisija je obišla izvorište Mali Jankovac koje bi bilo pogodno za uključivanje u trenutni sistem vodosnadbijevanja, ali je ono u potpunosti presušilo, što je na vrijeme pokazalo da bi ta investicija bila rizična i ne bi zadovoljila potrebe i riješila nastali problem. Savjet Mjesne zajednice Maslovare će u saradnji sa opštinom i drugim subjektima tražiti dugoročno rješenje za problem maslovarskog vodovoda. Mještane molimo za razumijevanje i solidarnost u ovim okolnostima elementarne nepogode – istakli su u Savjetu Mjesne zajednice Maslovare.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*