Poznati termini ispitnih rokova za studente i prijemnog za brucoše

Studenti će imati na raspolaganju pet ispitnih rokova u osam termina kako bi nadoknadili one koje su morali propustiti zbog epidemije virusa korona, dok će prijemni ispiti za novu genaraciju studenata biti organizovani u julu.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević izjavio je da su visokoškolske ustanove dužne da organizuju pet ispitnih rokova u osam termina. Rajčević je naveo da je riječ o apriliskom, junsko-julskom, avgustovskom, septembarskom i oktobarskom roku za akademsku 2019/2020. godinu.

– Aprilski rok podrazumijeva jedan termin, junsko-julski dva, avgustovski jedan, septembarski dva i oktobarski dva termina. Ispitni rokovi će biti od 1. juna do 30. oktobra. Ukoliko odgovorni nastavnik ne bude mogao prisustvovati ispitu, studentima će biti omogućeno pisano polaganje ispita, a studentima koji su regulisali ljetni semestar biće evidentirana odslušana “onlajn” nastava – istakao je Rajčević.

On je naveo da je prilikom odbrane završnih radova na prvom i drugom ciklusu i doktorskih desertacija potrebno obezbijediti prisustvo većine članova komisije, a onima koji ne mogu prisustvovati mora se omogućiti tehnološka komunikacija.

Rajčević kaže i da će prijemni ispiti za novu genaraciju studenata biti organizovani 1. i 2. jula ove godine.

– U akademskoj 2020/2021. godini na prvu godinu prvog ciklusa na javnim visokoškolskim ustanovama trebalo bi da bude upisano 4.016 studenata. Na Univerzitet u Banjaluci trebalo bi da bude upisano 2.197 studenata, a na Univerzitet u Istočnom Sarajevu 1.639 – dodao je Rajčević.

On je napomenuo da je do sada zaprimljeno više od 2.000 prijava za testiranje na virus korona od studenata iz RS koji studiraju u inostranstvu, te da je Vlada RS jedina u regionu koja je preuzela finansiranje testiranja studenata koji studiraju u inostranstvu.

Visokoškolske ustanove su dužne da se pridržavaju mjera i preporuka Instituta za javno zdravstvo i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*