Poznata imena plivača za Časni krst u Kotor Varošu, među njima i jedna djevojka

Za Časni krst u Kotor Varošu u nedjelju će plivati 18 momaka i jedna djevojka koji su danas uspješno prošli ljekarski pregled.

Hladnom Vrbanjom zaplivaće Branka Jotanović, Karađorđe Marinković, Bojan Maksimović, Borislav Bogdanić, Mladen Bogdanić, Duško Bogdanić, Daniel Kršić, Srboljub Savanović, Ognjen Vasić, Sanjin Kršić, Nikola Kalamanda, Stefan Pejaković, Marinko Škrbić, Krstan Karupović, Nenad Radić, Stojan Savić, Milan Pejaković, Stivens Narić i Hadži Boro Stanković.

Najstariji među učesnicima je Hadži Boro Stanković koji ističe da hladnoća i niska temperatura ne mogu uticati na njegovu odlučnost i duhovnu radost da se na praznik spusti u rijeku Vrbanju i za pliva ka Časnom krstu.

Arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić, koji će spustiti Bogojavljenski krst u rijeku Vrbanju sa mosta u naselju Kotor, još jednom je pozvao vjernike i ljude dobre volje da uzmu učešće u svečanoj litiji i podrže hrabre plivače.

– Bogojavljanje je veliki praznik koji podsjeća na vjeru, ljubav i nadu, dan koji predstavlja motiv svakom čovjeku da započne novi dan i ide u nove pobjede u životu – rekao je Narić.

Uređenje obaloutvrde i produljivanje korita rijeke Vrbanje danas je završeno, a sutra će članovi Vatrogasnog društva Kotor Varoš oprati most i prostor oko njega.

– Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik i zato želimo da ga obilježimo dostojanstveno, a ova manifestacija, koja je postala tradicionalna, predstavlja jedan od najljepših pravoslavnih običaja – poručio je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan koji je generalni pokrovitelj manifestacije.

Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog krsta dobija zlatni dukat, dar Ljerke, Sare i Une Petrović, umjetničku sliku Gorana Čupića i zastave RS i Vojske RS.

Biće nagrađeni i najstariji i najmlađi učesnik, jedina djevojka među učesnicima, a svi učesnici će dobiti majicu kao uspomenu na ovaj događaj i biće za njih obezbijeđen ručak.

Za sve posjetioce je obezbijeđeno kuvano vino i pekarski proizvodi pekare “Obeliks”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*