Poznata imena Kotorvarošana koji će plivati za Časni krst

U bogojavljenskom plivanju za Časni krst u Kotor Varošu učestvovaće 21 takmičar, a današnjim ljekarskim pregledom je utvrđeno da ih je većina odličnog zdravstvenog stanja, dok će pojedinci plivati na vlastitu odgovornost.

U hladnoj Vrbanji će zalivati dosadašnji pobjednici Borislav Bogdanić, Bojan Maksimović i Karađorđe Marinković, te Mladen Bogdanić, Sanjin Kršić, Nikola Kalamanda, Miloš Kalamanda, Stefan Pejaković, Nemanja Pejaković, Marinko Škrbić, Krstan Karupović, Milan Pejaković, Stivens Narić, Vinko Popović, Siniša Đekanović, Vladan Trkulja, Boban Čolić, Milan Đurašinović, Milan Vasiljević, Marko Blagojević i Hadži Boro Stanković.

Najstariji među učesnicima je Vinko Popović koji ističe da hladnoća i niska temperatura ne mogu uticati na njegovu odlučnost i unutrašnju radost da se na praznik spusti u rijeku Vrbanju za Časnim krstom.

Arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić, koji će spustiti Bogojavljenski krst u rijeku Vrbanju sa mosta u naselju Kotor, još jednom je pozvao vjernike i ljude dobre volje da uzmu učešće u svečanoj litiji i podrže hrabre plivače.

– Bogojavljanje je veliki praznik koji simbolizuje na vjeru, ljubav i nadu, dan koji predstavlja motiv svakom čovjeku da započne novi dan i ide u nove pobjede u životu – rekao je Narić.

Pokrovitelj petog plivanja za Časni krst u Kotor Varošu je načelnik opštine Zdenko Sakan.

– Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik i zato želimo da ga obilježimo dostojanstveno, a ova manifestacija, koja je postala tradicionalna, predstavlja jedan od najljepših pravoslavnih običaja – poručio je Sakan.

Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog krsta dobija zlatni dukat koji daruje Savo Kerezović, umjetničku sliku Branka Rusmira, zastave Srpske i Vojske Republike Srpske, kao i prigodne poklone Srpske pravoslavne crkve i Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije.

Biće nagrađeni i najstariji i najmlađi učesnik, te dosadašnji pobjednici, a svi učesnici će dobiti majicu kao uspomenu na ovaj događaj, dok je za, sve plivač obezbijeđen ručak. Za sve posjetioce je obezbijeđeno kuvano vino i pekarski proizvodi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*