Poznata imena 16 hrabrih Kotorvarošana koji će plivati za Časni krst

Za Bogojavljenski krst, manifestaciju koja će sutra prvi put biti održana u Kotor Varošu, plivaće samo najhrabriji i najspremniji, a nakon današnjeg ljekarskog pregleda u Domu zdravlja “Sveti Pantelejmon” dozvolu je dobilo 16 od 23 prijavljena plivača.

Za Časni krst će plivati Bojan Maksimović, Borislav Bogdanić, Mirko Glamočak, Boris Lakić, Dejan Simić, Saša Vuković, Marinko Škrbić, Saša Đukić, Ilija Božić, Milutin Đurić, Radovan Radivojević, Karađorđe Marinković, Dragan Lazić, Stojan Savić, Sanjin Kršić i Marko Malijević.

Nakon pregleda kod dr Slađana Kalamande ustanovljeno je da Stefan Popović, Krstan Eskić, Milan Vasiljević i Ljubimko Kuzmić imaju određenih zdravstvenih problema i da nisu u stanju da plivaju, dok tri takmičara nisu došla na ljekarski pregled u dogovoreno vrijeme čime su uskraćeni za učešće u viteškom nadmetanju.

Najstariji među učesnicima je Saša Vuković, koji ističe da hladnoća i niska temperatura ne mogu uticati na njegovu odlučnost i unutrašnju radost da se na praznik spusti u rijeku Vrbanju za Časnim krstom. Bivši fudbaler Mladosti Bojan Maksimović je ponosan što je ostvario davnu želju da pliva za Časni krst, ali i zbog činjenice da će ovo postati tradicionalno takmičenje.

– Ljubav prema Bogu i toplota oko srca mi daje snagu da plivam za Bogojavljenski krst – rekao je Maksimović.

Arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić, koji će spustiti Bogojavljenski krst u rijeku Vrbanju sa mosta u naselju Kotor, još jednom je pozvao vjernike i ljude dobre volje da uzmu učešće u svečanoj litiji i podrže hrabre plivače.

– Ovo je jedan lijep primjer kako se omaldina čista srca bori za ovaj simbol – Časni krst – kaže Narić.

Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog krsta dobija zlatni dukat, dar Danila Đekanovića, umjetničku sliku kotorvaroškog slikara Branka Rusmira i poklon butika “Laguna”, a ostali učesnici dobiće prigodne poklone koje su obezbijedili Aleksandar Saša Petrović i opština Kotor Varoš. Preduzeća “Kvimpeks” i “Građus” su za sve posjetioce obezbijedili toplo posluženje (kuvano vino i rakija).

Plivanje za Bogojavljenski krst, koje predstavlja početak nove tradicije u našem gradu, počinje u 11.45 časova kada će svečana litija krenuti ispred crkve prema mostu u naselju Kotor. Prije toga u 9.00 časova u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu biće služena sveta liturgija.

Inicijativu za ovu manifestaciju je pokrenulo Udruženje za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš, načelnik opštine Zdenko Sakan je generalni pokrovitelj, a organizator Srpska pravoslavna crkvena opština Kotor Varoš.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*