Povratnicima u Kotor Varošu podijeljena pomoć vrijedna 150.000 KM

Povratnicima na području opštine Kotor Varoš podijeljena je pomoć u vrijednosti od 150.000 KM.

Radi se o poljoprivrednoj mehanizaciji, odnosno 11 multikultivatora turske proizvodnje, deset profesionalnih šivaćih mašina japanske proizvodnje, deset plastenika i 16 grla krava i ovaca.

Koordinator projekta Udruženja za blagostanje Ekrem Čelebić kaže da ova donacija predstavlja nastavak projekta “Oživimo selo“ kroz koji je do sada pružena pomoć primarnim poljoprivrednim proizvođačima u visini od 800.000 KM nepovratnih sredstava.

– Donacija je namjenjena za 41 socijalno ugroženu porodicu sa područja općine Kotor Varoš, a njena vrijednost je 150.000 KM. Naš cilj je da ovim projektom pomognemo poljoprivredne proizvođače u zapošljavanju i osiguranju egzistencije za njihove porodice. Pored poljoprivredne mehanizacije i stoke podjelili smo deset mašina za šivenje koje će budućim korisnicima omogućiti samozapošljavanje. Pomoć nam dolazi od prijateljskog naroda Kuvajta koji sve ove godine nije prestao da pruža podršku različitim socijalno ugroženim kategorijama stanovnistva BiH – naveo je Čelebić.

Predsjednik Regionalnog odbora Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet” Banjaluka Jasmin Spahić zahvalio je donatorima i narodu Kuvajta na podršci održivom povratku u RS.

– Ovo je već druga godina da imamo uspješnu saradnju sa kuvajtskom organizacijom “Rahma international” koja djeluje putem Udruženja za blagostanje. U Kotor Varošu smo obradovali 41 povratničku porodicu multikultivatorima, šivaćim mašinama, plastenicima, kravama i ovcama što za njih predstavlja odličan način za sticanje sredstava za život, odnosno njihovo samozapošljavanje – naglasio je Spahić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*