Povjerljivi izvještaj MUP-a RS: Vehabije imaju uporište u Kotor Varošu

Vehabije su u RS locirane na području Prnjavora, Teslića, Kotor Varoša, Banjaluke, Doboja i Bijeljine, navedeno je u povjerljivom izvještaju bezbjednosnih službi RS.

Pozivajući se na izvještaj koji je prošle godine dostavljen MUP-u RS,

“Euroblic” navodi da su posebno bezbjednosno interesantne ilegalne vehbijske zajednice koje su osnovane u rubnim opštinama u RS.

– Vehabije su locirane u naseljima Lišnja i Donja Mravica kod Prnjavora, teslićkom selu Kamenica, Novoseliji i Vrbanji kod Banjaluke, Šipragama kod Kotor Varoša, Kotorskom kod Doboja i bijeljinskom naselju Janja – navedeno je u izvještaju u koji je “Euroblic” imao uvid.

U izvještaju se navodi da pristalice radikalnih islamističkih pokreta u BiH diverzantsko-terorističku obuku u najstrožoj tajnosti obavljaju u vehabijskoj komuni u naselju Debeljak na područiju opštine Cazin i u širem rejonu sela Brezičani na području opštine Donji Vakuf.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže da bezbjednosne službe na nivou BiH posjeduju podatke o postojanju velikog broja vehabijskih komuna, koji se gotovo podudaraju sa podacima kojima raspolaže MUP RS.  On tvrdi da nema dokaza o formiranju tajnih centara za obuku terorista na području opština Donji Vakuf i Cazin.

– Ono što sigurno znam jeste da u posljednjih godinu i po nismo imali nijedan odlazak državljana BiH na strana ratišta i da smo procesuirali sve one koji su se vratili u BiH iz Sirije i Iraka – naveo je Mektić.

U Agenciji za istrage i zaštitu BiH kažu da ne posjeduju informacije o postojanju tajnih kampova za terorističku obuku u pojedinim opštinama u FBiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*