Povećan broj zaposlenih u Kotor Varošu, prosječna plata 957 KM

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan informisao je danas članove Privrednog savjeta opštine da je zahvaljujući dobrom poslovanju privrednih subjekata na području opštine u prošloj godini zaposleno 130 radnika više nego prethodne, te da je prosječna plata iznosila 957 KM.

Sakan je naglasio da je neto dobit preduzeća u Kotor Varošu istovremeno porasla za 6,3 odsto.

– Evidentan je blagi porast zaposlenih u vremenu sve većeg odlaska radno sposobnog stanovništva i nastojaćemo da nastavimo taj trend i u ovoj godini – rekao je Sakan.

On je Privrednu savjet informisao da su u prvom polugodištu ostvareni prihodi u opštinski budžet u iznosu od 5,9 miliona, dok su rashodi iznosili 3,9 miliona KM, te podsjetio da je ovogodišnji budžet 8,6 miliona KM.

Privredno savjet je usvojio informaciju o stipendiranju studenata i đaka, a za tu namjenu u opštinskom budžetu je predviđeno 70.000 KM.

Konstatovano je da sportska dvorana koja je izgrađena u okviru Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” zbog nedostataka još nije dobila upotrebnu dozvolu. Sakan je naglasio da je komisija za tehnički prijem ustanovila nedostatke na elektroinstalacijama, koji su u značajnoj mjeri sanirani, kao i problem kotlovnice koja nije završena.

Predstavnici opštinskog odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove su na inicijativu rukovodstva Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” izvršili predračun radova za uređenje radionice za praktičnu nastavu, uz mogućnost da se dio radionice može izdati zainteresovanim preduzećima za otvaranje pogona u mašinskoj struci. Zaključeno je da je neophodno putem donatorskih sredstava obezbijediti 35.000 KM za sanaciju krova i tehničko uređenje radionice kako bi ona bila funkcionalna.

Usvojen je i zaključak da opštinsko Odjeljenje za društvene djelatnosti u što kraćem roku mora oformiti savjetodavno vijeće Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla”, koje bi po novom Zakonu o srednjem obrazovanju činili privrednici i članovi lokalne uprave.

Preduzeću “Putevi RS” upućen je zahtjev za davanje saglasnosti za projektovanje i izgradnju autobuske stanice kod pilane “EFM”, a istaknuto je da još čekaju na odgovor.

Na sjenici je istaknuto da je u toku izrada regulacionih planova u Donjem Varošu i Knez Mihajlovoj ulici u cilju da bude riješen problem saobraćajne infratsrukture, parkinga i prostora u gradskim područjima koja gravitiraju prema fabrikama obuće “Dermal” i “Sportek”.

Konstatovano je da izgradnja vodovoda prema mjesnoj zajednici Zabrđe teče predviđenom dinamikom i očekuje se da će problem neadekvatnog snabdijevanja vodom za piće biti riješen do kraja oktobra, odnosno da će vodu za piće dobiti domaćinstva do Osnovne škole “Sveti Sava” i fabrike “Sim tehnik”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*