Poslodavci i sindikat dogovorili povećanje plata

Najniža plata u RS treba da bude povećana sa 410 na 440 maraka, predložio je Ekonomsko-socijalni savjet RS, a konačnu odluku donijeće Vlada.
Na taj način bi, kažu u savjetu, bilo osigurano planirano povećanje primanja za 30 do 50 maraka za sve radnike u RS.

– Ne postoji mogućnost da bilo koji poslodavac novac od dodatnog neoporezivog dijela zadrži za sebe, jednostavno radnici moraju dobiti to povećanje plate od 30 maraka i zato smo morali donijeti odluku i o povećanju najniže plate –  rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da su pokušali da idu na 450, a da su poslodavci prihvatili da to bude 440 KM. 

– Ta odluka je prijedlog Vladi da najniža plata u RS od 1. avgusta iznosi 440 KM – kaže Mišićeva.

Radilo bi se o vanrednom uvećanju minimalca, a po zakonu bi, do kraja godine, trebalo da dođe do još jednog. Premijerka RS Željka Cvijanović poručuje da je cilj Vlade da najniža plata iduće godine u ovo vrijeme bude 500 KM. 

– Mi pozdravljamo oprijedjeljenost da se povećava najniža plata, dakle zagarantovana minimalna plata i ako su se oni dogovorili da to bude 440, da je blizu ovih 450, apsolutno to pozdravljam – rekla je Cvijanovićeva.

O mjerama su sa premijerkom i ministrom rada i biračko-invalidske taštine pričali predstavnici Konfederacije sindikata RS, koji su podržali odluku Vlade.

– Treba naći mehanizme da odluka i mjera Vlade bude provedena na terenu, kako bi svi zaposleni u RS osjetili efekte ovih mjerem- kaže predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*