Poskupljenje cigareta stiglo kao novogodišnja čestitka

Maloprodajne cijene cigareta porasle su sa prvim danom 2017. godine u prosjeku za 20 do 30 feninga po kutiji, u zavisnosti od vrste i proizvođača.
Nove maloprodajne cijene cigareta formirane su u skladu su s odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2017. godinu, koju je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u EU.
Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta i duvana dužni su da popišu zalihe 1. januara i popisne liste dostave nadležnom regionalnom centru UIO do 7. januara. Obavezno je popisivanje i dostavljanje UIO popisnih listi i za zalihe starih akciznih markica koje još nisu iskorištene.
Na zatečene zalihe mora se obračunati razlika akcize u skladu sa odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2017. godinu, koja se mora na jedinstveni račun UIO uplatiti do 17. januara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*