Porodicama poginulih boraca Vojske RS na poklon knjiga o generalu Ratku Mladiću

Porodice poginulih boraca Vojske RS dobiće na poklon knjigu “Komandant” na njenoj promociji koja će biti održana u petak u 19:30 časova u Kotor Varošu.

Iza ovog naslova krije se djelo istoričara Bojana Dimitrijevića iz Beograda koji je iz naučnog ugla opisao vojničku karijeru i ratni put nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS generala Ratka Mladića.

Promociju organizuje Narodna biblioteka Kotor Varoš uz podršku poštovalaca generala Mladića i prijatelja njegove porodice. Knjigu i Mladićevu karijeru publici će približiti autor, generalov sin Darko Mladić, generalov ratni ađutant Rajko Banduka i predsjednik Organizacije starješina Vojske RS pukovnik Milovan Milutinović.

– Pozivamo porodice poginulih boraca Vojske RS da dođu na promociju u kino-salu, a zahvaljujući poštovaocima generala Mladića uspjeli smo da za njih obezbijedimo brsplatan primjerak knjige. I to je jedan od načina da pokažemo da nisu zaboravljeni ni oni, ni herojstvo njihovih heroja kao što nikada nećemo zaboraviti ni generala Mladića – rekli su za “Moj Kotor Varoš” u organizacionom odboru.

Gest će naparviti i generalov sin Darko koji će kontigent knjiga pokloniti Narodnoj biblioteci Kotor Varoš. Na taj način će i čitaoci u Kotor Varošu moći da pročitaju Dimitrijevićevo djelo koje donosi jedinstven ugao posmatranja generalove karijere sa akcentom na istorijski kontekst kroz koji je demistifikovan njegov lik i razbijeni stereotipi stvarani decenijama kroz zapadnu propagandu, koristeći kao oruđe optužnicu Haškog tribunala.

Svojevrsnu stajnu tačku u pisanju nesvakidašnje generalove biografije imale su zaplijenjene generalove radne bilježnice koje su dale čvrst hronološki okvir za praćenje njegovog ratnog puta. Dimitrijević je dio istraživanja obavio i u Zagrebu, gdje se u Dokumentacionom centru domovinskog rata nalazi veća količina zaplijenjene arhivske građe Devetog korpusa JNA kojim je general Mladić komandovao 1991. i 1992. godine.

U pisanju knjige pomogao je i veliki broj memoarskih naslova aktera rata u BiH poput Radovana Karadžića, Nikole Koljevića, Biljane Plavšić, Momčila Krajišnika, Alije Izetbegovića, Sefera Halilovića, Rasima Delića i drugih. Autor je prilikom kreiranja slike o generalu Mladiću u obzir uzeo i poglede ključnih međunarodnih aktera tokom rata u BiH kao što su Filip Morion, Majkl Rouz, Ričard Holbruk, Lord Oven, Karla del Ponte i drugi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*