Policija upozorila na oprez, požar vodi i u zatvor

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS pozvalo je građane da prilikom uređenja svojih imanja otpad spaljuju na površinama koje mogu kontrolisati, kako ne bi došlo do nekontrolisanog širenja vatre.

Iz MUP-a su apelovali na građane da ove poslove obavljaju tokom pogodnih vremenskih prilika i daleko od šumskih kompleksa i zasada, te na taj način izbjegnu neželjene posljedice koje mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana.

– S obzirom na to da je period čišćenja imanja i pripremanja obradivih površina za izvođenje poljoprivrednih radova, te da tokom spaljivanja korova, drvenog otpada i drugog gorivog materijala često dolazi i do požara, pozivamo građane da poštuju zakonske odredbe, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima i da ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora – saopšteno je iz MUP-a.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre neophodno je što prije pozvati najbližu policijsku stanicu na dežurni broj 122 i nadležnu vatrogasnu jedinicu na dežurni broj 123.

– Uzrokovanje požara može izazvati znatne posljedice po ljude i imovinu, te predstavlja izvršenje različitih krivičnih djela kakva su izazivanje požara, za šta je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do osam godina. Uzrokovanje požara predstavlja i krivično djelo izazivanje opšte opasnosti za koje je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do deset godina, te krivično djelo oštećenje i oduzimanje tuđe stvari, za koje je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina – upozorili su iz MUP-a RS.

Dodali su da će policija preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozila živote i zdravlje ljudi i pričinila materijalnu štetu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*