Policija prijavila Sakana tužilaštvu zbog zloupotreba

Policijska stanica Kotor Varoš podnijela je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci protiv N. S. (54) zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja i falsifikovanjem isprava pričinio štetu od 20.000 KM, saopšteno je danas iz Policijske uprave Banjaluka.

Kako saznaje “Moj Kotor Varoš” izvještaj je podnesen protiv starješine Vatrogasnog društva Kotor Varoš Nedeljka Sakana.

– Osumnjičeni je tokom 2015, prošle i ove godine, obavljajući dužnost odgovornog lica u pravnom licu iz Kotor Varoša, nezakonito, korištenjem svog položaja ili ovlaštenja, prilikom nabavljanja goriva, servisiranja vozila, adaptacije prostorija za odmor radnika i prodaje imovine pravnog lica, pričinio štetu pravnom licu u iznosu od 20.000 KM – navedeno je u saopštenju Policijske uprave Banjaluka.

U policiji su istakli da njihovi službenici nastavljaju da utvrđuju da li se prijavljeno lice može dovesti u vezu sa drugim krivičnim djelima izvršenim na štetu pravnog lica, a prikupljena saznanja biće dostavljena nadležnom tužilaštvu.

Istraga protiv Sakana otvorena je nedavno na osnovu prijave koju je protiv njega podnijela grupa radnika Vatrogasnog društva. U prijavi je navedeno da je Sakan nanio veliku štetu Vatrogasnom društvu i nezakonito stekao veliku imovinsku korist. Radnici su ga, između ostalog, prijavili da je prodao vatrogasni kamion bez ikakve zakonske procedure, da popravlja svoja vozila i nabavlja namještaj za kuću na račun Vatrogasnog društva i da u rezervoare vatrogasnih vozila toči male količine goriva, dok sebe i svoje prijatelje časti većim količinama goriva. Radnici su naveli i da je Sakan počinio zloupotrebe prilikom javnih nabavki i raspolaganja opremom društva.

– Dežuranu, koja je bila neuslovna za rad, sanirali su radnici Vatrogasnog društva bez ikakve naknade, a Sakan je uknjižio fakturu za te radove kako bi sebi pribavio materijalnu korist. Za vrijeme njegovog mandata otuđena je oprema iz skladišta, a od kada je došao na čelo Vatrogasnog društva nije urađen popis opreme i sredstava – istaknuto je u prijavi.

Sakana su optužili i da uz plate ne uplaćuje poreze i doprinose, zbog čega radnici nemaju zdravstvenu zaštitu, te da je neke radnike zapošljavao na osnovu lažnih diploma, dok je sebi odredio platu koju imaju načelnici odjeljenja u opštinskoj upravi.

Sakan je za starješinu Vatrogasnog društva Kotor Varoš imenovan krajem 2014. godine kao kadar PDP-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*