Policija i inspekcija u akciji protiv petardi i vatrometa

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS sprovodi akciju čiji je cilj sprečavanje neovlašćene prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava i nezakonite upotrebe vatrenog oružja kako bi predstojeći božićni i novogodišnji praznici protekli u bezbjednom okruženju.

Sa ciljem sprečavanja neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava, policijski službenici MUP-a RS, u saradnji sa opštinskim inspekcijskim službama pojačaće kontrolu prodavnica koje imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehniku. Vlasnici tih prodavnica biće upozoreni da kupovina i prodaja ovih proizvoda mora biti u skladu sa važećim propisima.

– Dio aktivnosti biće usmjeren i ka edukaciji mlađeg stanovništva o opasnostima upotrebe pirotehnike, te će sa ciljem edukacije djece i mladih, biti organizovana predavanja u osnovnim i srednjim školama. Namjera je da se u ovu akciju uključe i predstavnici lokalnih zajednica, prosvjetno-obrazovne ustanove, učeničko-roditeljski savjeti i nevladine organizacije – saopšteno je danas iz MUP-a RS.

Upozorili su da igre sa petardama nisu bezopasne i da nestručno rukovanje pirotehnikom može ostaviti trajne posljedice.

– Najrizičnija, ali istovremeno i najugroženija, su djeca i maloljetnici. Prošle zime povrijeđena su dva maloljetnika na području RS i u oba slučaja se radilo o lakšim tjelesnim povredama – naveli su u MUP-u RS.

Policija je za vrijeme prošlogodišnjih praznika oduzela 40.415 komada pirotehničkih sredtsva, a izdato je 11 prekršajnih naloga i zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*