Pola kotorvaroških odbornika obnovilo mandat, najviše novih imena iz SNSD-a

Novi saziv Skupštine opštine Kotor Varoš uveliko se nazire iako je preostalo da budu obrađena još četiri od 32 biračka mjesta, a preliminarni rezultati pokazuju da će mnogi odbornici iz aktuelnog sastava obnoviti mandat.

Najjača politička partija u novom sazivu kotorvaroškog parlamenta biće SDS koji za sada ima sigurnih sedam mandata. Po broju glasova pristiglih sa 28 biračkih mjesta na listi SDS-a prednjače predsjednik Opštinskog odbora Mladen Trivunović sa 1.581 i akuelni šef odborničkog kluba Milorad Savanović sa 1.058. Sigurne mandate imaju i aktuelni odbornik Dragan Zeljković kojem je povjerenje dalo 948 glasača, te Slobodan Jurić sa 879 glasova. Blizu osvajanja mandata su i odbornici iz aktuelnog saziva Obrenko Pucarević i Bojan (M) Đekanović, te Daliborka Kalamanda, dok ispod crte šansu vrebaju Bojan (Z) Đekanović i Snježana Mirković.

Po šest odbornika trebali bi imati SDS-ov koalicioni partner PDP i opozicioni SNSD. Na listi PDP-a ubjedljivo najveći broj glasova osvojio je njen nosilac i odbornik u odlazećem sazivu Vladimir Bibić – 1.176, a sigurni članovi Skupštine opštine su i Milen Eskić, aktuelni odbornici Nemanja Knežević, Jelenko Vasiljević i Neven Teinović, dok će o posljednjem mjestu odluka pasti između Borisa Markovića i Borislava Bogdanića.

Prvi čovjek kotorvaroškog SNSD-a Goran Kušljić sa 939 glasova predvodi listu te stranke, a mandate su osvojili Milan Vasiljević, Mirela Skopljak, Mladen Bogdanić i Nenad Pezerović. Odluka o šestom članu odborničkog kluba SNSD-a pašće između Milke Jurić, Miljana Maksimovića i Branka Ponorca. Zanimljivo je da su mandate obezbjedili redom novi ljudi, a kako sada stvari stoje obnoviće ga jedino Pezerović koji se nedavno priključio SNSD-u nakon što je napustio Demos.

Koalicija SDA -Stranka za BiH bi trebala imati tri odbornika, a gotovo sigurno su ih obezbijedili članovi aktuelnog saziva parlamenta Ibrahim Palić, Abid Kovačić i Mirudin Dugonjić.

Politiku SP-a u Skupštini opštine Kotor Varoš braniće dva odbornika, a gotovo sigurno je da će jedan od njih biti Enisa Božičković koja je bila član i odlazećeg saziva. Za drugi mandat bore se Dragan Mijić, koji je u ovom mandatu sa liste „SRS – Srpska u sigurne ruke“ preko DNS-a stigao u SP, te Borko Božičković.

Po jednog odbornika imaće Demos sa čije liste prolazi Đuro Krčić i Ujedinjena Srpska gdje će odluka pasti između braće Vladana i Dragana Đekanovića. Jedan mandat bi trebao pripasti i HDZ-u BiH, ali za sada nije poznato ko će to biti jer ova stranka većinu glasova dobija putem pošte.

Dodatne promjene u sastavu Skupštine opštine Kotor Varoš moguće su i naknadno ukoliko neko od novih odbornika preuzme funkcije u izvršnoj vlasti ili se po drugom osnovu odrekne mandata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*