Počeo prijem dokumenata za upis u srednju školu u Kotor Varošu

Srednjoškolski centar „Nikola Tesla“ Kotor Varoš danas i sutra će primati dokumente za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole.

Prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje škole u junskom roku trajaće danas i sutra za učenike koji imaju 60 i više bodova, a rezultati upisa biće objavljeni u četvrtak na oglasnoj tabli škole.

Učenici koji imaju manje od 60 bodova dokumente za upis u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole mogu da predaju od 17. do 19. juna, a rezultati  upisa biće objavljeni 21. juna na oglasnoj tabli škole.

U julskom upisnom roku prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole počinje 1. i trajaće do 3. jula, a rezultati upisa biće objavljeni 5. jula na oglasnoj tabli škole.

Kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje moći će da se upišu od 8. do 12. jula u škole, odnosno na smjerove u kojima ima slobodnog mjesta.

Kandidati se boduju na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi i posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, a u obzir će biti uzeti i uspjesi sa republičkih takmičenja i ukoliko su bili „Vukovci“.

Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa, a lica koja se upisuju u škole za učenike sa smetnjama u razvoju do navršene 21 godine.

Ispunjavanje uslova kandidati dokazuju originalnim svjedočanstvima o završenim razredima osnovne škole i izvodom iz matične knjige rođenih. Prilikom upisa učenici podnose školi prijavu za upis, originalno svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, odnosno nostrifikovano svjedočanstvo ili potvrdu o podnesenom zahtjevu za nostrifikaciju, izvod iz matične knjige rođenih, diplomu “Vuk Stefanović Karadžić”, diplomu za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na republičkom ili višem nivou takmičenja i adresirani koverat sa imenom, prezimenom i adresom kandidata koji se prijavljuje na konkurs.

Srednjoškolski centar „Nikola Tesla“ Kotor Varoš prima 168 učenika prvog razreda

u sedam odjeljenja, odnosno četiri struke.

U oblasti elektrotehnike planiran je upis dva odjeljenja sa po 24 učenika na smjerovima tehničar informacionih tehnologija i električar. U struci ekonomija, pravo i trgovina planirana su takođe dva odjeljenja sa istim brojem učenika koji će se školovati za zanimanja ekonomski tehničar i trgovac.

Jednak broj učenika biće primljen i u oblasti mašinstva i obrade metala, a planiran je upis jednog odjeljenja tehničara CNC tehnologija i po pola odjeljenja bravara i automehaničara. Konkursom je predviđeno i jedno odjeljenje u sektoru ostalih djelatnosti, a učenicima je na raspolaganju smjer frizer.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*