Počela vakcinacija protiv gripa u Kotor Varošu

Vakcinacija protiv gripa za stanovništvo koje se želi vakcinisati prema ličnom izboru počelo je u Domu zdravlja “Sveti Pantelejmon” Kotor Varoš, a cijena vakcine je 20 KM.

– Cijena komercijalne vakcine ostala je nepromijenjna u odnosu na prošlu godinu. Nabavili smo dovoljnu količinu vakcina koja bi trebala podmiriti procijenjene potrebe. Vakcinacijom će pored stanovništva biti obuhvaćeni i radnici tvornice obuće “Sportek” sa kojom imamo dugu saradnju – rekao je za “Moj Kotor Varoš” direktor Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” Kotor Varoš  Vladimir Bibić.

U Institutu za javno zdravstvo RS su istakli da su za stanovnike, koji imaju pravo na besplatnu vakcinu obezbijedili 15.000 doza u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS.

Plaćanja vakcinisanja oslobođeni su pacijenti na hemodijalizi, dijabetičari koji koriste insulinsku terapiju, stanovnici koji su imali operacije na srcu, oboljeli od reumatske groznice, cistične fibroze, mišićne distrofije, multiple skleroze, pacijenti koji su završili hemioterapiju, HIV pozitivne osobe i oboljeli od AIDS-a.

Plaćanja su oslobođena i lica sa posebnim potrebama u kolektivnom smještaju, osobe koje boluju od malignih bolesti nakon primljene terapije i zdravstveni radnici na infektivnim klinikama, odjeljenjima i jedinicama intenzivne medicine.

Vakcinacija se posebno preporučuje hroničnim bolesnicima, starijim osobama, licima koja su u kontaktu sa rizičnim grupama, zdravstvenim radnicima i zaposlenim u sektorima i službama od javnog značaja.

Ljekari preporučuju stanovništvu da se što prije vakcinišu jer je nakon vakcinacije potrebno najmanje dvije sedmice da se razvije zaštita od gripa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*