Pobjeda vatrogasaca, Sakan ih mora vratiti na posao isplatiti im ogroman novac

Trojica kotorvaroških vatrogasaca nakon dvogodišnje borbe izvojevali su pobjedu pred Osnovnim sudom u Kotor Varošu protiv starješine Vatrogasnog društva Nedeljka Sakana, koji je prema presudi dužan da ih vrati na posao i na osnovu zaostalih plata, toplog obroka, noćnog i prekovremenog rada, doprinosa, zateznih kamata i sudskih troškova isplati oko 100.000 maraka.

Profesionalnim vatrogasacima Radojku Keveroviću, Petku Božičkoviću i Ljubi Popoviću, koji su godinama bili zaposleni u Vatrogasnom društvu bez mrlje u karijeri, Sakan je u avgustu 2017. godine podjelio otkaze jer nisu pristali da ih na silu i u znak odmazde za podnesenu prijavu kojom su ga teretili za malverzacije prebaci u dimnjačare. Nakon otkaza, radnici su tužili Sakana. Spor između trojice vatrogasaca i starješine dobio je epilog 22. jula ove godine kada je Osnovni sud u Kotor Varošu donio presudu u korist otpuštenih radnika.

U presudi je navedeno da se rješenja o otkazima trojici vatrogasaca poništavaju, a da starješina Vatrogasnog društva mora da ih vrati na posao i rasporedi na radna mjesta koja odgovaraju njihovoj školskoj spremi i radnim sposobnostima. Osim toga, svakome od njih Sakan je dužan da isplati oko 12.000 maraka za plate od 9. septembra 2017. do 31. decembra 2018. godine, sa zateznom kamatom počev od dospjelosti svakog pojedinačnog mjesečnog iznosa pa do konačne isplate u iznosu oko 988 maraka. Poslodavac je dužan da vatrogascima od 9. septembra 2017. do dana vraćanja na posao uplati doprinose za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje. Naloženo je i da tuženi vatrogascima isplati naknade za noćni rad, povećan rizik na radu i topli obrok.

Radojko Keverović ističe da je presuda Osnovnog suda u Kotor Varošu pokazala da je pravda spora, ali dostižna.

– Izgubili smo zdravlje čekajući da se ova situacija raspetlja. Nepravedno smo otpušteni na najgnusniji način tako da nismo mogli ni na biro da se prijavimo i nikakva primanja nemamo duže od dvije godine. Očekujem da drugostepeni organ potvrdi ovu presudu i da nam se vrati ono što nam pripada. Sa svim platama, kamatama i ovom godinom koja još nije ni obračunata mislim da će nam morati isplatiti oko 100.000 KM. Svjesni smo da smo sa velikim lopovima ušli u igru, ali vjerujemo u sud i pravdu i nadam se da pokitika neće osporiti ovu presudu – istakao je Keverović.

Da bi politika mogla pomrsiti račune vatrogascima koji jedva čekaju da se vrate na posao i obuku vatrogasna odjela strahuje i Petko Božičković.

– Čekamo da Okružni sud u Banjaluci donese odluku o žalbi druge strane. Naše otkaze diktirala je politika PDP-a, a sve je rađeno pod palicom odnedavnog savjetnika načelnika opštine Velimira Sakana. Nisu otkazima oštetili smo nas trojicu, već naše porodice, a svoje su udomili na budžet opštine. Ispiti u Vatrogasnom društvu su polagani mimo zakona i propisa, lopovluku nema kraja. Optužuju nas da smo udarili na PDP, a mi samo tražimo svoja prava koja nam po zakonu pripadaju – rekao je Božičković.

Dodao je da će, ukoliko se bezakonje u Vatrogasnom društvu nastavi, pomoć tražiti od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

– Tvrdim da je Nedeljko Sakan ukrao 200.000 maraka od Vatrogasnog društva, ali to niko neće da ispita. Pred svima se hvalio da se ispiti za vatrogasca polažu sa 200 evra – kazao je Božičković.

Nedeljko Sakan nije odgovarao na pozive, a njegov advokat Vukan Šelver rekao je da su uložili žalbu Okružnom sudu u Banjluci.

– Presuda još nije pravosnažna i ne može se izvršiti dok se ne rješi žalba. Nema tu ništa zanimljivo za novinare – rekao je Šelver.

Nedeljko Sakan je imenovan za starješinu Vatrogasnog društva Kotor Varoš kao kadar PDP-a. (Glas Srpske)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*