Pobjeda humanosti, davaoci krvi srušili rekord

Treća ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Opštinske organizacije Crvenog krsta naišla je danas na odličan odziv humanista, koji su sa prikupljenih 187 doza srušili dosadašnji rekord.

Akcija je počela u 9.30 i trajala do 16 časova, a već od jutra počeli su da pristižu dobrovoljni davaoci koji svojim gestom doprinose svakodnevnom spasavanju ljudskih života.

Osim stalnih učesnika akcija u prostorijama Crvenog krsta su se pojavila i 42 koji su prvi put došli da daruju krv. Među njima su bili i učenici završnih razreda Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla”.

– Prvi put darujem krv i srećan sam što ću nekome na ovaj način pomoći. Akciji treba da se odazove svako ko može da daruje krv, jer svaka doza može da spasi nečiji život – rekao je učenik četvrtog razreda Ognjen Tomić.

Među davaocima je bio i odbornik u Skupštini opštine Kotor Varoš Ljubinko Trifković, koji se akciji odazvao sa sinom Bojanom.

– Već duže vrijeme sam dobrovoljni davalac i danas imam mali jubilej jer dajem krv deseti put. Poveo sam i sina jer smatram da i na ovaj način možemo da pomognemo ovom društvu. Svaka doza će možda nekome spasiti život i ovo bi trebala biti nepisana obaveza za sve nas – kazao je Trifković.

akcija-davanje-krvi1

Njegov kolega iz skupštinskih klupa Bojan Đekanović takođe je dao krv.

– Ovo je najmanje što svako od nas može da učini. Svaki put kada sam u prilici odazovem se akciji jer znam da na ovaj način nekome mogu pružiti veliku pomoć. Pozivam sve koji mogu da daruju krv i pomognu spasavanje života – rekao je Đekanović.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Boro Brborović je zadovoljan jer je odziv kao i uvijek do sada odličan. Sala je djelovala premala u odnosu na broj onih koji su se od jutra smjenjivali i čekali u redu da daju krv.

– Već do 12 časova prešli smo cifru od 100 davalaca. Impozantno djeluje skup na kojem ljudi pokazuju humanost i ove slike rijetko možemo vidjeti u drugim mjestima. Malo je lokalnih zajednica koje su ovako organizovane i koje rade na tome da svako od nas da mali doprinos, koji će sutra kroz život svima puno značiti. Samo u ovoj godini imali smo više od 40 intervencija u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci za pomoć našim sugrađanima. Nema ljepšeg osjećaja od pomoći ljudima čiji je život ugrožen – rekao je Brborović.

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi u Kotor Varošu okuplja 490 članova i jedno je od najbolje organozovanih u RS. Prikupljene doze krvi biće proslijeđene Zavodu za transfuzijsku medicinu RS.

akcija-davanje-krvi2

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*