Plivanje u Vrbanji na Bogojavljenje, utvrđen program i rok za prijave

Plivanje za Časni krst u rijeci Vrbanji biće održano na Bogojavljenje 19. januara kada će hrabri učesnici naoružani duhom vjere po drugi put zaplivati u hladnoj rijeci.

Bogojavljenska manifestacija počeće u devet časova služenjem liturgije u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice, a potom će litija glavnom ulicom krenuti ka mostu u Kotoru gdje će biti osveštana voda i spušten krst u Vrbanju.

Zainteresovani za ovo viteško takmičenje mogu se prijaviti kod predsjednika Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš Slobodana Petrovića putem broja telefona 065/516-999. Ovo udruženje je i iniciralo održavanja manifestacije, a podržali su je arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan sa kojima su danas dogovoreni detalji programa.

Za Časni krst mogu plivati učesnici od 18 do 60 godina starosti, a dan prije plivanja biće organizovani besplatni ljekarski u kotorvaroškom Domu zdravlja “Sveti Pantelejmon”.

– Organizator bez ljekarskog uvjerenja nikome neće odobriti prijavu za plivanje – rekao je Petrović.

Kao i prošle godine učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog krsta dobiće zlatni dukat, koji daruje Duško Čolić i umjetničku sliku Branka Rusmira. Za ostale učesnike poklone su obezbijedili načelnik opštine i kotorvaroški privrednici, dok će posjetioci moći da se okrijepe kuvanim vinom i rakijom.

Narić je pozvao sugrađane da se u što većem broju odazovu litiji, a njahrabrije i plivanju kako bi veliki praznik bio obilježen dostojanstveno, dok je Sakan istakao da je ovo viteško takmičenje jedan od najljepših pravoslavnih običaja i da je sa zadovoljstvom prihvatio ulogu pokrovitelja.

Pobjednik prvog plivanja za Časni krst prošle godine bio je sjajni sportista Borislav Bogdanić kojem je pripao zlatni dukat kao dar Danila Đekanovića.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*