Plate policajaca biće promijenjene

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da su u MUP-u izvršene organizacione promjene u smislu osnivanja policijskih uprava, umjesto ranijih centara i stanica javnih bezbjednosti, zbog čega su neophodne izmjene i Zakona o platama zaposlenih.

Lukač je rekao da su navedene promjene pozitivno uticale na efikasnost i kvalitet rada MUP-a i lakše ostvarivanje prava građana.

– Izmijenjen je i naziv određenih radnih mjesta i sistematizovana su nova radna mjesta zbog čega se ukazala potreba za izmjenom Zakona o platama zaposlenih u MUP-u, koja se odnosi na nazive radnih mjesta u okviru postojećih platnih grupa i koeficijenata kako bi bio adekvatno uređen način utvrđivanja plata, naknada i ostalih ličnih primanja zaposlenih – rekao je Lukač.

On je dodao da je radi stimulacije i postizanja efikasnijeg i kvalitetnijeg rada propisano da osnovna plata može da sadrži i varijabilni dio, odnosno data je mogućnost uvećanja osnovne plate i umanjenja osnovne plate u zavisnosti od raspoloživih sredstava i postignutih rezultata rada.

– Data je mogućnost da osnovna plata može da sadrži i varijabilni dio do deset odsto za umanjenje ili uvećanje osnovne plate u zavisnosti od postignutih rezultata u radu, a u skladu sa budžetom organizacione jedinice MUP-a. Osim toga, predložena je i dodatna naknada u iznosu od deset odsto osnovne plate policajcu specijalisti sa srednjom stručnom spremom – rekao je Lukač.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS iz Kotor Varoša Nedeljko Glamočak istakao je da je potrebno u zakon kojim je regulisana plata radnika MUP-a uvesti naknadu do 30 odsto na osnovnu platu u zavisnosti od specifičnosti radnog mjesta, a imajući u vidu specifičnost profesije policajca.

– Policajci poslove obavljaju u otežanim uslovima, stresnim, često uz prekovremeni rad i život izložen opasnosti – rekao je Glamočak obrazlažući svoj prijedlog.

Tokom skupštinske rasprave o predloženim izmjenama Zakona o platama zaposlenih u MUP-u po hitnom postupku, Glamočak je rekao da je nepotrebno posebno izdvajanje specijalaca kada je riječ o plati.

– To je nepotrebno s obzirom na to da će se sa teroristom i drugim opasnostima na terenu prije susresti njihov kolega policajac – istakao je Glamočak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*