Plata direktora od 20.000 KM povećava troškove “Sporteku” i “Dermalu”

Astronomska plata direktora jedne fabrike zadala je udarac kompletnoj industriji tekstila, odjeće, kože i proizvoda od kože u RS koja je zbog tog poteza ostala bez olakšica obezbijeđenih uredbom koju je Vlada RS povukla kada je saznala da su one zloupotrijebljene.

Ta mjera uticaće na povećanje i troškova kotorvaroških fabrika obuće “Sportek” i “Dermal”.

“Glas Srpske” saznaje da je direktor jednog obućarskog preduzeća u RS lani sebi isplatio mjesečnu platu od 20.000 maraka. Iako se vjeruje da to nije bio usamljen slučaj, on je predstavljao okidač da Vlada RS poveća osnovu za obračun doprinosa za zaposlene u ovom sektoru koji imaju platu veću od republičkog prosjeka koji je u prošloj godini iznosio 831 KM.

Time su povlastice koje je Vlada RS uvela s ciljem razvoja ove privredne grane otišle u nepovrat, što će preduzećima donijeti znatne troškove. Vlada je 2010. godine s ciljem jačanja sektora tekstila, odjeće, kože i proizvoda od kože donijela odluku da osnovica za doprinose za sve zaposlene u ovom sektoru koji imaju veću platu od prosjčne u RS iznosi 25 odsto prosječne bruto plate za prethodnu godinu. Zloupotrebama je stala ukraj donošenjem novog Zakona o doprinosima RS, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine.

 – Do januara ove godine osnovica za obračun doprinosa za sve zaposlene u oblasti tekstila, odjeće, kože i proizvoda od kože iznosila je 25 odsto prosječne bruto plate u RS za prethodnu godinu. Stupanjem na snagu Zakona o doprinosima za zaposlene u ovom sektoru, čija je plata manja od prosječne bruto plate za prethodnu godinu, osnovica doprinosa i dalje iznosi 25 odsto, dok se za zaposlene čija je plata jednaka prosječnoj ili veća, doprinosi plaćaju na ukupan prihod obveznika na koji se plaća porez na dohodak koji uključuje doprinose, odnosno na bruto platu – kazali su u Ministarstvu finansija RS.

U obrazloženju koje je pratilo novi Zakon o doprinosima navedeno je da je dolazilo do zloupotreba povlastica.

– U praksi je dolazilo do zloupotreba od strane menadžmenta i odgovornih lica uplatioca doprinosa jer su isplaćivali vrlo visoke plate na koje je plaćen doprinos prema umanjenoj osnovici. To nije bio cilj uvođenja umanjene osnovice – navedeno je obrazloženju uz Zakon o doprinosima RS.

Zanimljivo je da je zakon kojim su ukinute olakšice podržala i Unija udruženja poslodavaca RS.

– Iako nam ne idu u prilog, nismo se mogli boriti protiv novih pravila jer za to nismo imali nijednog argumenta. Pojedinci su nanijeli nesagledivu štetu savjesnim poslodavcima iz ove djelatnosti. Bilo bi fer i pošteno da kontrolni organi saopšte ko je zloupotrijebio povlastice Vlade RS. Sve redom ih treba navesti i iznose novca koji su sebi isplaćivali po umanjenim osnovicama. I ja sam čuo informaciju da je neko od poslodavaca sebi isplatio platu od 20.000 maraka – kazao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić, koji je i na čelu Udruženja tekstila, kože i obuće.

Kotorvaroška tvornica obuće “Sportek”, jedna od najvećih u ovom sektoru u RS, na osnovu ušteda koje je ostvarivala na osnovu olakšica prethodnih godina je isplaćivala premije radnicima u iznosu od 500 maraka godišnje. Prema nezvaničnim informacijama kada su povlastice ukinute menadžment je donio odluku da prepolovi premiju što je izazvalo nezadovljstvo radnika. Direktor “Sporteka” Miroslav Petrešin je rekao da zbog lošeg zdravstvenog stanja nije u mogućnosti da daje izjave.

U fabrici obuće “Sanino” iz Dervente ističu da će ih nova pravila za obračun doprinosa godišnje koštati 500.000 KM.

– To će opteretiti naše poslovanje. Imamo mnogo rukovodilaca, poslovođa i radnika angažovanih na održavanju, koji primaju prosječnu ili veću platu. To će nam sada oduzeti mnogo novca. Taj novac moraćemo trošiti za isplatu doprinosa, a mogli smo ga uložiti u razvoj preduzeća i otvaranje novih radnih mjesta – kazao je direktor “Sanina” Radovan Pazurević. (Glas Srpske)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*