Planinari napunili dušu ljepotom kanjona Cvrcke

Planinarsko društvo “Vilenska vrela” iz Kneževa organizovalo je proteklog vikenda tradicionalnu “Kneževačku transverzalu”, koja je petu godinu zaredom okupila veliki broj planinara i ljubitelja prirode među kojima su bili i Kotorvarošani iz planinarskih društava “Mehanizam” i “Ljuta greda”.

Na manifestaciji, koja je već drugu godinu organizovana u sjećanje na prerano preminulu članicu “Vilenskih vrela” Smiljanu Nikodinović, okupilo se oko 350 učesnika iz više društava.

Na stazi dugoj oko 14 kilometara koja je bila srednje zahtjevna uživali su i stari i mladi. Polazna tačka bilo je selo Tepići, a zatim se išlo maršutom kroz Hrvaćane, kanjon Cvrcke i nazad u Tepiće.

– Ohrabruje činjenica da se sve više ljudi interesuje za ovakav oblik rekreacije. Mi se trudimo da na ovaj način prikažemo Kneževo i njegovu prirodu. Uspjeli smo da uz pomoć sponzora i nesebični angažman članova društva bez poteškoća realizujemo akciju – naveli su organizatori manifestacije.

Staza je cijelom dužinom pratila tok rijeke Cvrcke i vodila do izvora Vilenska vrela, za koji legenda kaže da su naziv dobila jer su se na ovom izvoru kupale vile. Izvor u kratkom toku od pećine gdje izvire, pa do Cvrcke u koju se ulijeva, formira nestvarne sitne niti vode koje prelijevajući se preko mahovine padaju i formiraju bezbroj manjih sitnih vodopada.

Ove godine učešće na manifestaciji uzela su planinarska društva – “Mehanizam” i “Ljuta greda” Kotor Varoš,”Korak više” Prnjavor, “Patrija”, PAOK BL, “Manjača”, “Kozara”, “Abonos”, “Telekom poštar” i “Gora” Banjaluka, “Pecija” Kozarska Dubica, “Krug” Beograd, “Vizant” Čečava, “Koprivnica” Bugojno, “Javorina” Pale, “Istok” Gradiška, “Videta” Srbac, “Kesten” Derventa i “Vučjak” Brod.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*