Planinari krče stazu do vodopada Skakavac

Planinarsko društvo “Mehanizam” počelo je sa realizacijom projekta “Planinarska staza vodopadi Duboke” u okviru kojeg će obnoviti dio staze prema vodopadu Skakavac dva uništen erozijom za vrijeme poplava 2014. godine.

Projekat je vrijedan 4.010 KM, a Planinarsko društvo “Mehanizam” je s njim prošlo na javnom pozivu za finansiranje projekata sportskih klubova i civilnog društva, koji je raspisala opština Kotor Varoš. Javnim pozivom je predviđeno da u projektu bude angažovan i partner, a u ovom slučaju je to Udruženje “Eko-opstanak” Kotor Varoš.

– Prvobitni plan je bio da u realizaciju projekta krenemo u oktobru, ali pošto su tek nedavno potpisani ugovori, nismo mogli ranije početi. Ukoliko nam to dozvole vremenski uslovi, projekat ćemo nastojati završiti do Nove godine. Ako to ne uspijemo završićemo ga u februaru, jer je planirano da tada podnesemo finansijski i opisni izvještaj – rekao je za MKV vođa projekta i predsjednik Planinarskog društva “Mehanizam” Petar Trivunović.

Prvi tim “Mehanizma”, predvođen Trivunovićem, krenuo je sa obnavljanjem starih i postavljanjem novih oznaka od planinarskog doma Grabovačka rijeka do Presedla.

– Poslije tog posla razradili smo plan za spajanje i obilježavanje staze do vidikovaca na Kuzmića stijeni i Đekanovića visu. U nastavku smo uz pomoć karte i kompasa i uputa lovca Dragana Đekanovića pronašli pravu stazu do izvora na staroj austro-ugarskoj pruzi i nastavili prema vodopdau Skakavac dva. Stanje na stazi nije toliko loše i bez većih problema po trasi stare pruge i kroz tunel stigli smo do vodopada. Tu smo napravili plan kako da pređenu stazu najbolje uredimo i osiguramo. U povratku smo obilježili dionicu od izvora do Presedla i od Presedla do planinarskog doma i postavili nove oznake na mjestima gdje su stabla nažalost isječena – objašnjava Trivunović.

Vidikovac na Kuzmića stijeni i na Đekanovića visu će takođe biti uređen, obezbijeđen i označen tablama. Partneri “Mehanizma” iz “Eko-opstanka” će popravljati postojeću stazu od Srpske Duboke do donjeg vodopada. Do podnožja vodopada biće postavljeni rukohvati i vještačke stepenice, a na kraju i info-table kod doma i na ulazu u selo.

Predviđeno je da na dijelu staze bude postavljena bezbjednosna ograda, što će put do vodopada učiniti sigurnijim za planinare i rekreativce.

– Apelujemo na donatore koji žele da pomognu ovaj vid rekreacije da nam se jave i pomognu nam da završimo određene radove na planinarskom domu u Grabovačkoj rijeci u periodu do zime – rekao je Trivunović.

Paralelno sa ovim poslovima biće sanirani zidovi spavaone u domu, zamijenjei prozori i poboljšano snabdijevanje vodom.

planinari-skakavac2planinari-skakavac1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*