Pjesme sa dušom nastajale između četiri zida

Zbirka pjesama “Upoznaj svoje zidove” banjalučkog pisca Mihajla Orlovića promovisana je večeras u Narodnoj biblioteci u Kotor Varošu.

Orlović je istakao da knjiga govori o stvaralačkoj samoći između četiri zida, gdje su nastajale kratke pjesme sa dušom i pune emocije.

– Nastojao sam unutar svojih zidova ispisati kalendare, časovnike, svoj životni put od kolijevke do sadašnje svakodnevnice – rekao je Orlović.

O knjizi je govorio i kotorvaroški pjesnik Zlatko Jurić stavljajući u prvi plan motive koji se pojavljuju u Orlovićevoj poeziji.

– Imamo zapitanost smisla i besmisla, skučenosti i tjeskobe koja nas tišti, kao i radosti koju autor prepoznaje u cvrkutu ptice. Iz svega navedenog se može zaključiti da je Orlović koristio tehniku pisanja proučavajući narodne umotvorine, odnosno putujući i praveći emisije sa ljudima koji drugačije posmatraju svijet oko sebe – rekao je Jurić.

Orlović, koji je prije nepune tri godine obilježio 40 godina stvaralaštva, u bogatoj karijeri je objavio 21 knjigu, koje su imale veliki odjek na književnoj sceni BiH i regiona, a prevođen je na više svjetskih jezika.

Jednako poznat je i kao autor dokumentarnih filmova i televizijskih reportaža, te kultnih emisija na RTRS-u “Sto ljudi sto ćudi”, “U orlovom gnijezdu”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*