Petrović: Odbacivanjem optužbi za genocid saprana ljaga sa Kotor Varoša i boraca

Veterani Vojske RS istakli su da su bar malo odahnuli kada su sudije Haškog tribunala koje su izrekle presudu generalu Ratku Mladiću odbacile dio optužnice u kojem je navedeno da je u šest opština među kojima je i Kotor Varoš počinjen genocid, navodeći da je time skinuta ljaga sa njihovih gradova i saboraca.

Sudsko vijeće je utvrdilo da nije počinjen genocid u Prijedoru, Kotor Varošu, Sanskom Mostu, Ključu, Foči i Vlasenici. Iako ističu da ni to ne može potisnuti razočarenje zbog izricanja doživotnog zatvora Mladiću, predstavnici boraca kažu da je svaka odbačena optužba pobjeda istine i da je važna za RS i one koji su se za nju borili i čija je ona otadžbina.

Predsjednik Organizacije starješina Vojske RS u Kotor Varošu Aleksandar Petrović kaže da je očekivao da bude odbačen ovaj dio optužnice jer genocida nije ni bilo.

– Samim time ne postoji nikakav način ni da to bude dokazano. Razumijem histeriju sa druge strane, ali je očito da ne mogu očekivati da baš uvijek bude onako kako oni žele. Za Kotor Varoš je ovaj dio presude generalu Mladiću veoma važan jer je skinut veliki teret sa imena grada, ali i zbog procesa koji se vode protiv ljudi optuženih za ratne zločine među kojima sam i ja – kaže Petrović i dodaje da se nada da će poslije žalbe odbrane generala Mladića na prvostepenu presudu pasti još nekoliko tačaka optužnice.

Predsjednik Boračke organizacije u Prijedoru Zoran Predojević kaže da u tom gradu nije počinjen genocid i da su i optužbe morale pasti.

– Mi smo odbranili svoj grad od dva velika napada muslimanskih snaga potpomognutih pripadnicima NATO-a i regularne vojske Hrvatske 30. maja 1992. i 12. oktobra 1995. godine. Prijedor je uvijek ginuo za slobodu. Do sada smo ćutali kada su nas nazivali genocidnim, ali više nećemo. Od vlasti RS tražićemo da donesu zakon o kažnjavanju onih koji nas javno nazivaju genocidnim. To važi i za opštine Ključ i Sanski Most u FBiH i za sve ostale gradove koji su neosnovano optuživani – kaže Predojević.

Predsjednik Organizacije starješina Vojske RS Milovan Milutinović kaže da nije bilo nikakvog uporišta za prihvatanje tačke optužnice koja se odnosila na genocid u šest opština.

– To je vrlo značajna odluka Haškog tribunalai ona je izraz faktičkog stanja. U tim opštinama, kao ni u ostalim nisu sprovođene nikakve aktivnosti koje bi upućivale na to da je planiran bilo kakav zločin, a kamoli genocid. Nemoguće je dokazati i tvrdnju da je u Srebrenici počinjen genocid, što govori podatak da je Haški tribunal u početku spekulisao sa 11.000 žrtava, da je to kasnije svedeno na 5.000, dok u presudi generalu Mladiću nije ni naveden tačan broj – istakao je Milutinović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*