Pet savjeta kako zagrijati dom i uštedjeti

Februar je pripremio još jedan “temperaturni minus” ali to nije razlog da i vaš bankovni račun ode u minus ili da ostanete praznih džepova.

Dijelimo sa vama pet načina kako najbolje zagrijati vaš dom, ali i uštedjeti novac u ovim hladnim danima koji su pred nama.

1. Razmjestite namještaj

Ovaj način je besplatan, a sve što treba da uradite jeste da izdvojite par minuta i vaš omiljeni dvosjed, fotelju ili kauč odmaknete od vanjskih zidova i postavite ga u blizini izvora koji dovodi toplinu u vaš dom, na primjer kamina. Takođe, namještaj udaljite što više možete i od radijatora da ne bi blokirao topli vazduh koji treba da se širi prostorijom.

2. Neka tepih bude dio vašeg doma

Tepih bi trebao biti dio vašeg doma jer će zadržati hladan vazduh ispod svoje površine, te će pomoći da zadrži toplotu bez obzira da li su na podu pločice, beton ili laminat. Ovo je veoma važno za stanove na višim spratovima jer oni nemaju podlogu koja bi zadržala toplinu kao što je slučaj sa stanovima u prizemlju.

3. Pametno birajte energent za grijanje

Cijena peleta ne zavisi od promjena cijene na svjetskom tržištu kao u slučaju ostalih energenata. U poređenju sa drugim gorivima ili upotrebom električne energije, korišćenje peleta je znatno isplativije, a troškovi grijanja mogu biti niži za 50 odsto. Iskorišćenost energije kod peleta je iznad 90 odsto, dok je kod klasičnih peći, kotlova ili kamina na drva i ugalj najviše 70 odsto. Naša preporuka je FAGUS pelet.

4. Roletne i zavjese su zaista važne

Noću prije spavanja obavezno spustite roletne i navucite zavijese kako biste smanjili gubitak topline. Roletne će sigurno za 10 odsto pomoći u tome. Ukoliko se slučajno desi pa se tokom dana napolju pojavi sunce, čak i “zubato” pomaknite zavjese sa prozora kako bi zraci ušli unutra.

5. Redovno prozračite prostorije

Tokom zime i aktuelne pandemije nikako se ne preporučuje otvaranje prozora na “kant”, ali je ispravno dva do tri puta dnevno širom otvoriti prozore bar dva-tri minuta da bi došlo do izmjene vazduha, a da se pri tom ne ohlade podovi i zidovi. Ukoliko se odlučite redovno na svakih nekoliko sati prozračiti prostoriju toplota koja se aktivira u zidovima i namještaju će nakon kratkog provjetravanja ostati nepromijenjena, a vaš dom će odisati svježinom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*